Cameraharnas: een uitkomst voor de reportage fotograaf

Redactie DIGIFO... 542 0

Als reportagefotograaf wil je soms zoveel mogelijk materiaal meenemen, om op alle situaties voorbereid te zijn. We dragen ons zware en dure materiaal vaak de hele dag met ons mee. Tegen het einde van een reportage kan dit tegen gaan staan, het materiaal gaat doorwegen en belemmert je in je vrijheid. Vrij kunnen bewegen tijdens het maken van een fotoreportage is een must, en daarom biedt een cameraharnas een uitkomst.

Tekst en fotografie Kevin Vervoort

Als een fotograaf die vaak lange dagen maakt, op bruiloften, bij bevallingen, afscheidsfotografie en andere reportages, maak ik vaak lange fotosessies. Toen ik onlangs aan het werk was op een bruiloft, liep ik aan tegen het gewicht van mijn apparatuur. Normaliter fotografeer ik met twee body’s (Nikon Z 6II) en tot voor kort droeg ik deze langs mijn lichaam met gebruik van een camerastrap. Het grootste voordeel van (goede) camerastraps is dat deze in hoogte te verstellen zijn en van stevig materiaal zijn gemaakt. Ook zijn ze in verschillende kleuren leverbaar en dat maakt het gebruik van een strap ook aantrekkelijker.

Toch begonnen mij ook de nadelen van een camerastrap op te vallen. Je moet je voorstellen dat je soms aan beide schouders een fotocamera hebt hangen. En hoewel de systeemcamera’s al een stuk lichter zijn dan de spiegelreflexcamera’s, kunnen sommige body’s, in combinatie met moderne objectieven, alsnog optellen tot een flink gewicht.

Ter afwisseling droeg ik soms een camera om mijn nek en een ander om mijn schouders. Die oplossing voelde echter niet prettig. De strap zakte dan soms van mijn schouder en ging mij in de weg zitten. Als ik fotografeer “praat” ik graag met mijn handen, en daarnaast is het soms nodig om instructies te geven. Toen mijn camera een keer op de grond terecht kwam, heeft dat mij aangezet om op zoek te gaan naar een alternatief voor het gebruik van een strap. Dat bleek nog niet makkelijk. Waar begin je met zoeken en welke keuzes maak je? De markt van camera accessoires is zo groot dat er van alles te krijgen is in verschillende soorten, maten en materialen.

Ik heb veel gelezen over nekstraps, schouderslings en het gebruik van een polsriem. Het kiezen voor een systeem is echter een zeer persoonlijke voorkeur van de fotograaf. Het is voor mij van belang dat het materiaal comfortabel is en het accessoire veilig en vooral praktisch te gebruiken is. Uiteindelijk ben ik bij een cameraharnas terecht gekomen.

Een uitkomst

Het gebruik van een cameraharnas is erg handig wanneer je vaak met twee camera’s op pad bent. Het is namelijk mogelijk om snel en gemakkelijk te wisselen tussen de verschillende body’s. Daarnaast is het ook mogelijk om je objectieven te wisselen zonder je camera van het harnas te halen. Je kunt door dit accessoire sneller en efficiënter te werk gaan. Ook draagt het bij aan comfort. Het gewicht van de camera’s wordt verdeeld door de vorm van het harnas. Hierdoor kom je gemakkelijker een lange dag door. Een cameraharnas is universeel in het gebruik, mocht je de overstap maken naar een camera van een ander merk, dan is het mogelijk om het bevestigingsmateriaal om te zetten. Tevens ziet het er ook zeer stijlvol uit. Het hebben van een goede en professionele uitstraling, bijvoorbeeld bij het fotograferen van een bruiloft, moet niet onderschat worden.

Conclusie

Als fotograaf en gebruiker van een lederen cameraharnas van The Hantler ben ik erg tevreden. Een cameraharnas kan een uitkomst zijn voor de documentaire en reportagefotograaf en ik kan het iedereen die enkele uren per dag met twee body’s fotografeert van harte aanraden. Er zijn veel soortgelijke producten op de markt, maar het harnas van The Hantler blinkt wat mij betreft uit. Het lederen harnas voldoet aan al mijn verwachtingen als het gaat om materiaal en gebruiksgemak. 

Beoordeling

  • Materiaal 8
  • Gebruiksgemak 8     
  • Afwerking 8
  • Prijs/kwaliteit 8

The Hantler

Zelf bij ik bij de lederen cameraharnas van The Hantler terecht gekomen. Het materiaal en de afwerking van het harnas zijn van een hoge kwaliteit en doordat er gebruik wordt gemaakt van gespen en riemen, kun je als fotograaf gemakkelijk de lengte verstellen.  

Daarnaast is het mogelijk om een persoonlijke touch toe te voegen in de vorm van een gravering. Hierdoor draag ik als fotograaf een uniek cameraharnas. Naast het graveren is het ook mogelijk om de kleur van het leer en de metalen onderdelen te kiezen, zo pas je het volledig aan op je eigen stijl en voorkeur.

Over Kevin Vervoort

Documentaire en reportagefotografie

Als ambulanceverpleegkundige maakt Kevin ingrijpende momenten van heel dichtbij mee. Als beeldmaker zit hij zo dicht bij de bron van bijzondere fotoreportages en legt hij gebeurtenissen vast volgens het “Fly on the wall”-principe. Kevin focust zich op het vertellen van verhalen, of dit nu een trouwerij, een afscheid, familieshoot of bedrijfsreportage is.’

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie