25 jaar na de verkiezing van Mandela

Born-Frees expo in Museum Hilversum

Siem van Woerkom 671 0
Vanaf 11 april houden Museum Hilversum en de Nederlandse fotojournalist Ilvy Njiokiktjien de Born-Frees tegen het licht. Dit is de generatie die rond de afschaffing van de apartheid werd geboren in een nieuw en vrij Zuid-Afrika.

Actueel thema

Een bijzonder actueel thema, want op 8 mei zijn de nieuwe verkiezingen in Zuid-Afrika, bijna 25 jaar nadat Mandela zijn eed aflegde en beëdigd werd als de eerste zwarte president van de Republiek Zuid-Afrika. Hij legde het fundament voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika. Njiokiktjien volgt sinds 2011 de Born-Frees die voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Afrika dezelfde kansen krijgen. Njiokiktjien heeft zichzelf als doel gesteld om deze unieke generatie in beeld te brengen. 

Zuid-Afrika is 25 jaar democratisch

In haar beeldonderzoek besteedt zij aandacht aan de uiteenlopende culturen en religies en aan de verschillen in sociale-, economische- en culturele uitgangspunten; in haar werk laat zij zien dat het leven, de opvattingen, de mogelijkheden en de ambities van de Born-Frees sterk verschillen. Er zijn jongeren die hun eigen loopbaan hebben uitgestippeld en veel bereiken. Zo is er een creatieve klasse van mode-ontwerpers, designers, dansers en theatermakers ontstaan. Deze jongeren hebben aan de ene kant succes maar krijgen aan de andere kant, net als hun ouders, te maken met werkloosheid, armoede en ongelijkheid. Njiokiktjien brengt dit op een eigen, persoonlijke en soms intieme manier in beeld.

Ruimte voor beleving in Museum Hilversum

‘In de tentoonstelling is de beleving het uitgangspunt’, aldus museumdirecteur Stef van Breugel. ‘Ilvy Njiokiktjien brengt de essentie treffend in beeld. Met fotografie en film kan de bezoeker zich identificeren met de Born-Free generatie en in de gelaagdheid van de tentoonstelling is de nieuwe ordening in het recente Zuid-Afrika voelbaar gemaakt.’ De tentoonstelling is een platform voor ontmoeting, lezingen en discussies.

‘BORN-FREES, Mandela´s generation of hope’ is vanaf 11 april te zien in Museum Hilversum

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem