Aap maakte beroemde selfie

Bizarre copyrightzaak met aap eindelijk afgerond

Redactie DIGIFO... 696 0
Een van de meest bizarre copyrightzaken van de afgelopen jaren is eindelijk afgerond. De dierenorganisatie PETA en fotograaf David J Slater hebben een schikking getroffen nu Slater heeft toegezegd 25 procent van de opbrengsten van de foto te doneren aan liefdadigheidsprojecten.

Jaren geleden was David J Slater in de Jungle van Sulawesi, waar hij op zoek ging naar de zeldzame Indonesische zwartkuifmakaak. Slater stelde zijn camera in en liet één van de apen de camera oppakken en er zijn gang mee gaan. Thuis selecteerde Slater de beste foto's, bewerkte deze en plaatste ze op internet. De foto ging viraal en toen Slater bedrijven om compensatie vroeg nadat deze zonder toestemming zijn foto plaatste, besloot dierenorganisatie PETA de fotograaf zelf voor de rechter te slepen. Volgens PETA was de aap degene die de foto nam en lag het auteursrecht dus bij de makaak. Volgens PETA moest Slater al het geld dat hij met de foto had verdiend aan de aap geven.

 

Een bericht gedeeld door Official PETA (@peta) op

 

Lees ook: Fotograaf Andrea Polito krijgt schadevergoeding van 1 miljoen na smaad

Reactie Slater

Slater was het niet met PETA eens, hij meende zelf het creatieve brein achter de foto te zijn, door de camera helemaal in te stellen en te besluiten de camera aan de aap te geven. Ook meende Slater dat PETA de verkeerde aap gebruikte, de makaak van PETA was een mannetje terwijl de beroemde selfie-aap een vrouwtje was.

Na twee jaar procederen was Slater bijna bankroet en nu is het nieuws naar buiten dat hij en PETA een schikking hebben getroffen. 25 procent van alle opbrengsten van de foto zal nu naar een liefdadigheidsorganisatie gaan die de bedreigde aapsoort zal beschermen.

Kijk voor meer informatie op de website van David Slater.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie