Te zien in Nederlands Fotomuseum

Bijzondere mijlpaal groot restauratieproject: tentoonstelling Ed van der Elksen

Christel de Wolff 798
Het Nederlands Fotomuseum heeft het kleurenwerk van fotograaf Ed van der Elsken van de ondergang gered en viert dit deze zomer met Lust for Life: de eerste overzichtstentoonstelling van zijn kleurenfotografie. Met de grootste iconen en nog nooit eerder getoond werk.

Rond universele thema’s als liefde, leven en dood brengt Ed met zijn kleurenfotografie een ode aan de mens en het leven. Het resultaat bekijk nog tot en met 6 oktober in het Nederlands Fotomuseum 

 

Grootste fotorestauratieproject in de Nederlandse geschiedenis

Twee jaar geleden luidde het museum de noodklok: de schimmel op de ruim 42.000 kleurendia’s van Ed van der Elsken moest zo snel mogelijk worden verwijderd, anders zou zijn kleurenwerk voorgoed verloren gaan. De dia’s waren namelijk door de vochtigheid in Ed van der Elskens woonhuis aangetast door schimmel. Als schimmel de kans krijgt om te groeien, tast het langzaam de dia aan en verdwijnt het beeld.

De veelkleurige mensheid

Het Nederlands Fotomuseum beheert het complete negatieven- en dia-archief van Ed van der Elsken. Hoewel hij wereldwijd bekend staat om zijn expressieve zwart-wit fotografie, werkte hij de laatste vijfentwintig jaar van zijn leven voornamelijk in kleur. De veelkleurige mensheid die Ed van der Elsken graag bezong, liet zich uiteindelijk het best in kleur verbeelden. Veel fotografen in de jaren tachtig volgden zijn voorbeeld. Ed van der Elsken heeft de weg voor hen vrijgemaakt en heeft er voor Nederlandse en internationale begrippen een uniek oeuvre mee opgebouwd.

Speciale restauratie methode

De restaurator bij het Nederlands Fotomuseum, Katrin Pietsch, heeft een speciale methode ontwikkeld waarmee de dia’s niet stuk voor stuk maar per vel zijn gereinigd. Dit leverde een enorme tijdswinst op. Lénia Oliveira Fernandes, assistent restaurator, is ‘slechts’ twee jaar bezig geweest met de restauratie. Per dag maakte zij 150 tot 200 dia’s schoon.

Expositie Nederlands Fotomuseum

Ed van der Elsken is ongekend populair onder oude én jonge generaties. Zijn eigenzinnige, extraverte karakter valt samen met zijn fotografie. Via zijn camera maakte hij contact met mensen over de hele wereld. Zijn energie en levenslust leven voort in zijn werk en blijft mensen raken. Onlangs werd de laatste dia schoongemaakt en daarmee is het kleurenwerk van Ed voorgoed gered van de ondergang en kan er voor het eerst een groot overzicht van zijn kleurenwerk getoond worden aan het publiek.

Tot en met 6 oktober 2019 bezoek je de expositie Lust For Life. 

Bezoek het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade 332 te Rotterdam. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopent tussen 11:00 en 17:00.

Meer informatie vind je op de website van het Nederlands Fotomuseum

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel