Betekent HEIF het einde van JPEG?

Betekent HEIF het einde van JPEG?

Eefke Burg 985 1
Tijdens een recente bijeenkomst over de onlangs aangekondigde Canon 1D X Mark III bij Digital Camera World liet Canon-specialist David Parry een bom vallen: ‘We zijn overgegaan op HEIF-bestanden,’ gaf Parry aan.

Hoewel Canon de verklaring later terugriep en aangaf dat ze ‘geen plannen hebben om definitief afscheid te nemen van JPEG’s,’ maar dat ze in plaats daarvan gebruikers een nieuwe optie wilden geven, waren er genoeg mensen gaan speculeren. Als Canon in plaats van JPEG HEIF-bestanden prefereert, kan het zijn dat ze in de toekomst JPEG volledig schrappen? En hoe zit dat dan met Nikon, Fujifilm, Sony en Olymmpus? Met andere woorden: betekent dit het einde van JPEG’s?

Voor fotografen die al tientallen jaren JPEG’s gebruiken, kan dit nogal een heftige overgang zijn. HEIF-bestanden zijn de afgelopen jaren een aantal keer in de media geweest, sinds Apple ze voor hun iOS-apparaten beschikbaar maakte, maar tot nu toe volgde nog geen enkele grote camerafabrikant – tot nu toe.

Lees ook: Dit algoritme kan water uit onderwaterfoto's verwijderen

Wat is HEIF?

Wat is HEIF? HEIF staat voor Heigh Efficiency Image File en HEIF is dan ook een bestandsformaat bedoeld voor individuele afbeeldingen en afbeeldingssequenties. Het bestandsformaat werd ontwikkeld door de Moving Picture Experts Group (MPEG) en wordt door Apple gebruikt als een moderne vervanging voor JPEG. Bestanden in HEIF-formaat zijn kleiner en hebben een betere beeldkwaliteit dan JPEG. De afkorting voor HEIF-bestanden is .heic.

Wat is het grote verschil tussen HEIF en JPEG?

Het grootste verschil tussen HEIF en JPEG is hun respectieve bestandsformaat: JPEGS zijn al redelijk klein, maar HEIF-bestanden zijn pas echt klein. Vaak is een HEIF half zo groot als JPEG’s, maar hebben ze een betere beeldkwaliteit. Dat betekent dat je veel meer HEIF-bestanden op een apparaat kan opslaan zonder kwaliteitsverlies.

Hoe is dit mogelijk?

Doordat de compressie is verbeterd. JPEG bestanden dateren uit al uit de jaren negentig en HEIF is een relatief nieuw bestandsformaat voor afbeeldingen. HEIF is dan ook veel beter in compressie dan dat JPEG dit is. Naast de compressie kan een HEIF-bestand ook veel meer kleurinformatie opslaan dan dat JPEG’s dit kunnen, waardoor HEIF-foto’s er beter uitzien en minder last hebben van banding.

Lees ook: Artificial Intelligence Pixel 4 werd verbeterd door fotografen die hun geheimen aan Google verkochten

Compatibiliteit van HEIF

Toen Apple in 2017 aan de slag ging met HEIF-bestanden, was dit veelbesproken, in het bijzonder omdat er nog zoveel applicaties waren die niet om konden gaan met HEIF-bestanden. Tegenwoordig zijn HEIF-bestanden door de meeste applicaties te gebruiken.

Wat denk jij, dat HEIF het einde betekent voor JPEG? Deel je opmerkingen met ons hieronder.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke

afbeelding van Matt H. Imaging

Op zich is het wel fijn, JPEG is echt aan vervanging toe. Gewoon zowel JPEG als HEIF aanbieden, naast RAW.

Wellicht dat je de RAW optie dan ook wat minder vaak nodig hebt.