Speciale Benro Bas Meelker kit

Bas Meelker over het belang van filters

Christel de Wolff 1231 0
Voor sommigen 'old skool', voor de professional onmisbare gereedschappen: filters. We laten Bas Meelker, één van 's lands bekendste professionele landschapsfotografen aan het woord over zijn fotografie.

Als landschapsfotograaf leef ik voor die kleine momenten. Momenten waarop het landschap, de compositie en het licht samenkomen tot iets bijzonders. Landschapsfotografie gaat om emotie, rust en er op uit gaan, ontdekken en beleven. De tijd lijkt bijna stil te staan. Daar in het veld, in het bos of aan de waterkant. Wachtend op dat ene moment; geen moment is hetzelfde. Licht verandert continu dus ik verander ook. Andere kleuren, schaduwen of net iets intenser licht. Genieten en reageren op wat er gebeurt.

Ik maak niet veel foto's op een locatie. Uiteindelijk gaat het maar om één of twee foto's die er uit springen. Dat zijn de foto's waar het om gaat. De foto's die je dat speciale gevoel geven. Ik hou van die simpele werkwijze; kwaliteit voor kwantiteit. Het streven naar perfectie hoort daarbij; alles ter plekke zo goed mogelijk doen om in één belichting, in één foto alles te laten samenkomen. Dat geeft mij nog altijd de meeste voldoening.

Voor mijn werkwijze zijn filters onmisbaar. Ik maak zelden een foto zonder filters. In de situatie dat het contrast te groot is, geven mijn filters mij de mogelijkheid de perfecte belichting te maken. Filters laten me spelen met het licht. Filters zorgen ervoor dat ik mijn eigen realiteit kan creëren en mijn eigen verhaal kan vertellen. In mijn streven naar perfectie wil ik over het beste materiaal beschikken. Daarom werk ik met de filters van Benro. De innovatieve filterhouder van Benro maakt het werken met filters in het veld een stuk gemakkelijker, niet in de laatste plaats door de zeer handige frames. De uitzonderlijk goede kleurneutraliteit van de glazen Benro filters zorgt ervoor dat niets het vastleggen van dat ene moment in de weg staat. De combinatie van de beste materialen en een uitstekende krasbestendigheid maakte destijds de keuze om over te stappen voor mij heel eenvoudig.

Speciale Benro Bas Meelker kit

Naast de Master-serie van Benro is er ook een budgetversie. Deze filters, gemaakt van resin, heb ik als ambassadeur van Benro uitvoerig getest en ik heb in overleg met Benro een speciale kit samengesteld voor fotografen die hun eerste schreden in het fotograferen met filters willen zetten. Het is een kit met de filters die ik het meest gebruik, maar dan deels in resin en deels in glas. Ik ben er heel trots op dat deze kit mijn naam mag dragen: de Bas Meelker kit.

Tips van Bas Meelker

Zelf aan de slag met landschapsfotografie? Bas geeft je deze waardevolle tips!

Weet wat je wilt
Weten welke foto je wilt maken voor­dat je aan de slag gaat is cruciaal. Het zorgt ervoor dat je gemakkelijk jouw landschapsfoto 'ziet' in het landschap. Zomaar op pad gaan in de hoop dat je op het goede moment op de goede plek bent levert zelden het gewenste resultaat op. Bedenk dus van tevoren wat voor landschapsfoto je wilt maken en bepaal vervolgens waar en welke omstandigheden je daarvoor nodig hebt.

Beheers de techniek
Dit spreekt misschien voor zich. Heb je geen verstand van fotografische technieken en maak je nu al mooie foto’s? Bedenk dan eens hoe mooier je foto’s nog zouden kunnen worden als je dit talent kunt combineren met de juiste techniek. Het beheersen van de techniek zorgt er niet alleen voor dat je meer kunt, het zorgt er ook voor dat je gemakkelijker keuzes kunt maken en dat je onder zoveel mogelijk omstandigheden het maximale eruit kunt halen.

Verdiep je in de compositieleer
Een goede compositie is onlosma­kelijk verbonden aan een goede landschapsfoto. Besef dat een goede compositie veel meer is dan de regel van derden, het creëren van diepte en het gebruiken van een lead-in line of voorgrondonderwerp. Een goede compositie mondt uit in een foto waarin alles elkaar versterkt. Het vormt een harmonisch geheel, waarbij de kijker meegenomen wordt in de wereld van de fotograaf. Een goede compositie gaat over de juiste verhoudingen, een goede balans en het juiste evenwicht.

Wees een weerman/vrouw
Om te kunnen bepalen of je de juiste weersomstandigheden aantreft op de door jou uitgekozen locatie is het handig de weersvoorspellingen te raadplegen. Waar komt de wind vandaan? Drijft er bewolking binnen of blijft het helder? Wanneer is het hoog of laag water? Allemaal zaken die je van tevoren kunt raadplegen, waardoor je beter kunt inschatten of het interessant is om naar een bepaalde locatie te gaan. Bedenk dat licht het allerbelangrijkste element is voor een goede landschapsfoto. Kennis hebben van het weer is kennis hebben van licht!

Zorg dat je er bent
Je kunt nog zo goed je materiaal en de techniek beheersen en je hoofd vol hebben met mooie landschaps­foto’s die je wilt maken, maar als je niet bereid bent om te zorgen dat je een uur vóór zonsopkomst op de locatie bent of laat in de avond nog achter je statief te staan, zal je dé foto nooit maken. Uiteindelijk moet je er gewoon zijn! Jouw enthousiasme en gedrevenheid bepalen met welke foto’s je thuis gaat komen!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel