Bas Losekoot wint Somfy Photography Award 2022

Redactie DIGIFOTO Pro 869
In Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht is zaterdag 8 oktober de Somfy Photography Award 2022 toegekend aan Bas Losekoot. Met zijn serie 'The Loop' is hij winnaar van de Europese fotografiewedstrijd. De tweede prijs is voor Popel Coumou met haar 3D-installatie 'The appearance of light. Light as home'. Beide fotografen wonen en werken in Amsterdam. De groepstentoonstelling BACK HOME is te zien tot en met 29 januari 2023.

Aan de Somfy Photography Award 2022 is een eerste prijs van € 15.000,- verbonden en een tweede prijs van € 10.000,-. De vakjury bestaat uit Bene Taschen (galeriehouder), Roos Schouw (hoofdredacteur Focus Magazine), Paul Kooiker (fotograaf), André Terlingen (vormgever en fotograaf), Huub Koene (initiator Award) en Erik de Jong (directeur Fotomuseum aan het Vrijthof). 

De jury was onder de indruk van de diversiteit aan inzendingen en de persoonlijke betrokkenheid van de fotografen. Bas Losekoot overtuigde met een onderscheidende visuele presentatie. In zijn serie toont hij forensen die in het financiële district 'The Loop' in Chicago (VS) in de avondspits onderweg zijn van werk naar huis. De consequentheid en kwaliteit van zijn werk verraden een vasthoudendheid en gedrevenheid als fotograaf. Het kleurgebruik en de algemene sfeer van de foto’s zorgen ervoor dat een ogenschijnlijk onbelangrijke gebeurtenis in een nieuwe context wordt geplaatst. De beelden spreken voor zich en activeren de kijker op te gaan in het thema.        

Bas Losekoot - The Loop, Chicago 2022 - Somfy Photography Award 2022

Tot de overige deelnemende fotografen behoren Jérémy De Backer (FR), Nathalie Daoust (CAN), Chantal Heijnen (NL), Viktor Hübner (DE), Petra Noordkamp (NL) en Fab Rideti (FR). De finalisten hebben het thema BACK HOME gevisualiseerd in een nieuwe, individuele fotoserie en hebben elk een eigen ruimte in het museum tot hun beschikking om de serie te presenteren.

Popel Coumou - 159_Untitled, 2022 (deelnemer SPA 2022)

Door de afgelopen pandemie periode was iedereen noodgedwongen gefocust op 'thuis'. Ineens werd hier meer tijd dan ooit doorgebracht. Slapen, eten, studeren, werken, vrijetijdsbestedingen en zelfs vakanties. Iedereen heeft die periode op zijn eigen manier beleefd en doorstaan. Maar wat betekent het voor ons om 'thuis' te zijn of om geen huis te hebben dat veiligheid biedt?

Somfy is een mondiaal opererende onderneming en biedt een breed scala aan innovatieve en duurzame technologische oplossingen voor een comfortabele en veilige woonomgeving. De tweejaarlijkse fotografieprijs is een Nederlands initiatief waarmee op een inspirerende en creatieve manier de ontwikkeling van fotografie internationaal wordt gestimuleerd.  

Voor meer informatie: fotomuseumaanhetvrijthof.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie