Nederlandse fotobureaus stellen richtlijnen op

Julian Huijbregts 1125
Fotografen van het ANP en Hollandse Hoogte hebben zich voortaan houden aan een aantal richtlijnen voor nieuwsfotografie. De bureaus beschrijven onder meer wat wel en niet kan op gebied van fotobewerking.

De regels moeten een kader vormen en gaan niet op alle details even uitgebreid in. Johan Groeneveld, senior chef ANP producties, zegt een jaar geleden te zijn begonnen met het opstellen van het document.

Regels van internationale persbureaus zoals Reuters en AP zijn veel strenger, maar volgens de Nederlandse deskundigen zijn dit ‘papieren tijgers’, in de praktijk werkt het niet. Groeneveld hoopt op discussie omtrent de regels en dat de richtlijnen de fotowereld in het algemeen aan het denken zet.

'Foto moet waar zijn'

Voor het ANP is het uitgangspunt dat de foto ‘waar’ moet zijn. ‘Fotobewerking is onderdeel van het gereedschap waar de hedendaagse fotojournalist onderscheidende topkwaliteit kan leveren’, maar volgens het reglement moet dit wel binnen strenge grenzen gebeuren.

Zo is doordrukken en tegenhouden toegestaan, maar bij voorkeur alleen om technische redenen en niet als stijlmiddel. De bewerking mag niet als overmatig en zeker niet als misleidend ervaren worden. Ook met verscherpen moeten fotografen volgens de regels terughoudend zijn. Zo is plaatselijke verscherping uit den bozen.

Ensceneren

Naast bewerking gaan de richtlijnen ook over ensceneren. Een ‘lastig terrein’, volgens de opstellers: “Het ANP heeft dan ook als uitgangspunt dat nieuwsfoto’s niet geënsceneerd mogen worden. Maar, er zijn bepaalde gevallen waarin wij het acceptabel vinden dat een fotograaf enige invloed uitoefent op het fotomoment.”

Bij fotomomenten die speciaal zijn opgezet voor de pers, zoals een boekoverhandiging of voorbezichtiging van beurzen en tentoonstellingen mag de fotograaf zijn onderwerpen wel regisseren.

Het volledige document is te lezen bij villamedia.