Not today!

Apple verliest rechtzaak tegen RED over RAW-video

Siem van Woerkom 362 0
Apple heeft een zaak over RAW-video verloren tegen wereldberoemde camera fabrikant RED.

Strijd al hele tijd bezig

RED is als winnaar 'gekroond' in de nieuwste strijd om zijn patent op RAW-video. En tegen een aardige tegenstander dit keer; Apple. Het geschil begon eerder dit jaar, toen Apple van plan was het patent van RED op RedCode RAW te vernietigen in een mogelijke poging om te voorkomen dat het royalty's moest gaan betalen op de ProRes RAW-codecs van RED. Een rechter oordeelde echter dat Apple 'geen redelijke waarschijnlijkheid heeft getoond dat het zou zegevieren' met claims dat het oorspronkelijke patent van 2007 voor de hand liggend was en in de eerste plaats niet had mogen worden uitgegeven.

RedCode RAW is een videocodec waarmee iemand RAW-video kan vastleggen op dezelfde manier als RAW-foto's. Apple beweerde dat het patent van RED sterk gebaseerd was op twee andere patenten: de ene had betrekking op het vastleggen van RAW-video zonder verlies bij HD, 2K en 4K-resoluties, terwijl de andere voor een verwerkingstechniek was die compressie van RAW-sensorgegevens mogelijk maakte. Apple betoogde dat, aangezien het patent van RED een combinatie was van twee eerdere patenten, de eigen technologie niet authentiek was.

RED wint toch

RED vocht in 2013 met succes tegen een soortgelijke claim van Sony, dus de laatste overwinning zou het patent verder kunnen versterken. De rechtbank kan de deur echter open hebben laten staan ​​voor een andere claim, maar gaf wel aan dat de claim van Apple 'onduidelijk en onvolledig' was. RED vuurde terug naar Apple met reacties waarin stond dat hun werk uniek was van die patenten, en dat deze al bestond vóór het tijdsbestek dat Apple had geclaimd aan de technologie te hebben gewerkt.

'We zijn blij dat onze RedCode-patenten een andere uitdaging hebben doorstaan', Aldus CEO van RED. Ook voegde hij hieraan toe dat RED nog steeds samenwerkt met Apple om RedCode op zijn 'Metal' framework te krijgen. 'Het is altijd Apple en RED geweest, hand in hand, en dit is allemaal onderdeel van het proces dat definieert hoe we in de toekomst verder samenwerken', zei hij.

Zou je ook wel eens met de techniek willen filmen? Bekijk dan wel ook even de nadelen van de veelzijdige video indeling. Want hoewel RAW-fotografie populair en gebruikelijk is op smartphones, is RAW-video over het algemeen beperkt tot gebruik door professionele filmmakers en videoschutters. Dat komt vooral door de technische beperkingen met RAW en niet vanwege het patent. Eén minuut 4K RedCode-video bij 5: 1 compressie neemt bijvoorbeeld 5,26 GB in beslag, terwijl een minuut MP4-video bij een typische 150 Mbps 1,13 GB in beslag neemt. Dat soort doorvoer genereert veel warmte, dus RAW-video is niet echt praktisch voor smartphones of kleine camera's.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem