Apple-patent beschrijft 'Super Resolution Mode' met hulp van beeldstabilisatie

Redactie DIGIFO... 2023 3
Een patent van Apple dat onlangs is vrijgegeven, beschrijft een techniek waarmee met behulp van beeldstabilisatie de resolutie van foto's flink verhoogd kan worden. Het patent bevat een uitgebreid beschrijving van de werking van de 'Super Resolution Mode'.

In november 2012 diende Apple het patent voor 'Super-resolution based on optical image stabilization' in, op 8 mei is het patent gepubliceerd en voor iedereen in te zien. Apple Insider ontdekte het patent en beschrijft uitgebreid de werking van de Super Resolution Mode.

Optische beeldstabilisatie

Steeds meer telefoonfabrikanten rusten high-end smartphones uit met optische beeldstabilisatie. De iPhones van Apple moesten het tot nog toe doen zonder deze techniek, maar mogelijk komt daar verandering in.

Mocht Apple het systeem beschreven zoals in het patent daadwerkelijk gaan toepassen, dan zal de optische beeldstabilisatie niet alleen ingezet worden voor het maken van scherpe foto’s bij langere sluitertijden en het stabiliseren van videobeelden, maar ook voor het maken van foto’s met hogere resolutie.

Apple OIS patent

Super Resolution Mode

Apple heeft hiervoor de Super Resolution Mode bedacht. Een camera met optische beeldstabilisatie is in staat de lens te verschuiven ten opzichte van de sensor. Het patent van Apple beschrijft hoe het mogelijk is om een reeks foto’s te maken, waarbij de lens voor iedere foto een klein stukje ten opzichte van de sensor wordt verschoven.

Apple OIS patent

Door deze verschuiving ontvangen de pixels voor iedere gemaakte foto net iets andere informatie. Met behulp van interpolatie zouden er zo extra pixels berekend kunnen worden om tot een foto met hogere resolutie te komen.

Hoe groot foto's worden met hulp van de Super Resolution Mode wordt niet duidelijk uit het patent. Wel is aannemelijk dat bij gebruik van deze stand de optische beeldstabilisatie niet gebruikt kan worden om beweging van de camera tegen te gaan.

Apple Super Resolution Mode

iPhone 6

Of Apple de techniek uit het patent gaat toepassen in de iPhone 6 is nog niet bekend. Volgens geruchten komen er dit jaar twee nieuwe - grotere - iPhones. Eerst zou een 4.7-inchvariant op de markt komen, gevolgd door een 5.5-inchexemplaar.

Apple neemt Nokia PureView-expert in dienst

Er zijn meer aanwijzingen dat Apple hard op zoek is naar nieuwe technieken om de camera in de iPhone te verbeteren. Onlangs werd bekend dat Ari Partinen bij Apple gaat werken. Partinen werkte eerder bij Nokia, waar hij aan het hoofd stond van de camera-ontwerpafdeling.

Nokia maakte de afgelopen jaren flinke stappen met de PureView-techniek. De Lumia 808 en 1020 PureView beschikken over een grote sensor met 41-megapixelresolutie en leveren beeldkwaliteit waar andere smartphones niet bij in de buurt komen. Met de komst van Partinen naar Cupertino lijkt Apple dan ook een sterke troef in huis te halen wat betreft de toekomst van de camera in de iPhone.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Fantasie & Inzicht

Nokia levert dan wel een camera met 41 Megapixels, de camera van de iPhone 5s doet er (bijna) niet aan onder; lees hier:
http://www.cio.com/article/740194/Apple_iPhone_5S_vs._Nokia_Lumia_1020_W...

afbeelding van Julian

Hier kun je raw-bestanden van de Lumia 1020 downloaden. Daar kan een iPhone 5s niet tegenop...

afbeelding van Fantasie & Inzicht

Raw opnames ziet er inderdaad indrukwekkend uit.