Apple introduceert iPad Pro

Apple introduceert grotere iPad Pro met optionele tekenpen

Julian Huijbregts 3166
Apple heeft de iPad Pro aangekondigd. De nieuwe tablet krijgt een 12,9-inch Retinascherm en een snellere processor. Voor de iPad Pro komt de optionele Apple Pencil beschikbaar, een drukgevoelige pen. In november komen de nieuwe gadgets op de markt.

Net als de iPad's van de afgelopen jaren heeft de nieuwe iPad Pro een Retina-scherm met pixeldichtheid van 264 ppi. Omdat de iPad Pro een groter 12,9-inchscherm heeft, is het aantal pixels toegenomen. De nieuwe tablet heeft een resolutie van 2732x2048 pixels, ofwel 5,6 megapixels. Dat is flink meer dan de reguliere iPads met 9,7-inchschermen, die beschikken over 2048x1535 pixels.

iPad Pro

Smart Keyboard en Apple Pencil

Apple mikt met de nieuwe iPad Pro op zakelijk gebruik en creatieve toepassingen. Voor eerstgenoemde is het Smart Keyboard een interessante accessoire. Dit is een fysiek toetsenbord, dat in een Smart Cover is verwerkt. De magnetische aansluiting zorgt er ook voor dat het toetsenbord van stroom wordt voorzien.

iPad Pro keyboard

Voor creatieve gebruikers brengt Apple de Pencil uit. Met dit pennetje kunnen (aan)tekeningen gemaakt worden op het scherm van de iPad Pro. Met een combinatie van software en sensoren in de pen kan de hoek en druk waaronder de pen gebruikt wordt gedetecteerd worden.

Apple Pencil

Ook het scherm van de iPad Pro is drukgevoelig, dankzij de Force Touch-techniek. Door met je vinger hard of zacht op het scherm te drukken kunnen verschillende opties getoond worden, mits apps daar ondersteuning voor bieden.

A9X-processor en iOS 9

Om de extra pixels aan te sturen, gebruikt Apple een krachtigere soc (system on a chip) in de iPad Pro. De nieuwe A9X is volgens Apple tot 1,8x sneller dan de A8X-soc die in de iPad Air 2 te vinden is en de prestaties van de grafische processor zouden zijn verdubbeld.

Naast de nieuwe iPad Pro kondigt Apple ook iOS 9 aan. Met het nieuwe besturingssysteem is het mogelijk om te multi-tasken. Je kunt twee verschillende apps naast elkaar gebruiken. Ook de iPad Air 2 krijgt deze mogelijkheid met de update naar iOS 9.

Apple stopt verder een 8-megapixel iSight-camera, vingerafdrukscanner en vier speakeres in de iPad Pro. De fabrikant belooft een accuduur van tien uur. Met een dikte van 6,9mm is de iPad Pro iets dikker dan de iPad Air, die 6,1mm meet.

iPad Pro compare

Prijs en beschikbaarheid

In november komt de iPad Pro op de markt. Euroadviesprijzen zijn op moment van schrijven nog niet bekend. Het goedkoopste model met 32GB-opslag kost 799 dollar. Voor 128GB betaal je 949 dollar. De Apple Pencil gaat 99 dollar kosten, het Smart Keybord heeft een adviesprijs van 169 dollar.

iPad Mini 4

Naast de iPad Pro kondigt Apple ook de iPad Mini 4 aan. De specificaties van dit model zijn gelijk aan de iPad Air 2, maar de Mini heeft een kleiner scherm van 7,9-inch. Prijzen beginnen bij 399 euro voor het model met 32GB opslagruimte.

iPhone 6s en 6s Plus

Apple heeft de nieuwe iPads aangekondigd op hetzelfde evenement waar ook de iPhone 6s en 6s Plus uit de doeken werden gedaan. De smartphones krijgen onder andere een verbeterde camera.