Glover bekijkt Cartier-Bresson

2 video’s: De compositie van Henri Cartier-Bresson ontleed

Redactie DIGIFOTO Pro 3813
Na vele tientallen jaren wordt het werk van Henri Cartier-Bresson nog vaak gezien als één van de hoogtepunten in de geschiedenis van de fotografie. Eén van de belangrijkste reden hiervoor is de sterke compositie van Cartier-Bresson. Tavis Leaf Clover dook hier diep in en analyseerde een aantal veelgeroemde foto’s.

Henri Cartier-Bresson wordt vaak gezien als één van de beste fotografen ooit. Cartier-Bresson vond geometrie één van de leukste en belangrijkste onderdelen van fotografie en zijn foto’s hebben dan ook stuk voor stuk een sterke compositie. Cartier-Bresson vond het ook erg belangrijk dat de compositie in één keer klopte en was fel tegen het bijsnijden van foto’s.

De Amerikaanse fotograaf Tavis Leaf Clover heeft twee video’s gemaakt waarin hij het werk van Cartier-Bresson onder de loep legt en de compositie duidelijk analyseert.

 

Lees ook: Expositie en veiling ‘De Oosterse Cartier-Bresson’ in Hong Kong

Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson behoeft voor de meeste fotografen geen introductie meer. Deze legendarische straatfotograaf is één van de oprichters van het fotografencollectief Magnum, wist op een prachtige wijze het leven in Parijs vast te leggen en is één van de weinige mensen die de mogelijkheid had om zijn eigen postume expositie te bezoeken, nadat (onjuist) werd aangenomen dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog was overleden.

Coverfoto: screenshot van de eerste video.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie