Expositie en veiling ‘De Oosterse Cartier-Bresson’ in Hong Kong

Expositie en veiling ‘De Oosterse Cartier-Bresson’ in Hong Kong

Jasper van Bladel 1355

De twintigste eeuw heeft een aantal grote fotografen voortgebracht. Vaak denken we dan aan Henri Cartier-Bresson, Ansel Adams of Stephen Shore. In dat rijtje behoort Fan Ho eigenlijk ook, hij werd ook wel de Chinese Cartier-Bresson genoemd. Nu komt veilinghuis Sotheby’s met een tentoonstelling en een veiling rondom het werk van de vorig jaar overleden Ho.

Het werk van Fan Ho is bijzonder herkenbaar door zijn spel met licht en schaduw. Vaak zien we in zijn werk een samenspel tussen de mens, de stad en het licht. Zijn zwart-witwerk is dynamisch, contrastrijk en fascinerend. De foto’s tonen Hong Kong in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, een periode waarin de stad enorme veranderingen doormaakte.

Approaching Shadow - Fan Ho

Opmerkelijk

Oorspronkelijk begon Ho zijn carrière in de filmindustrie, een liefde die hem naast de fotografie nooit heeft losgelaten. Opmerkelijk zijn de uitstapjes naar de erotische cinema, waarin hij wisselend succes had.  

On the Stage of Life - Fan Ho

Duur

De foto’s van Fan Ho stijgen in aanzien en ook de prijzen waarvoor originele prints de deur uitgaan worden steeds hoger. Een tijdje terug werd één van zijn bekendere foto’s nog verkocht voor ongeveer 48.000 dollar. Niet gek dus dat juist nu een veiling van zijn werk plaatsvindt, Sotheby’s verwacht waarschijnlijk een flinke opbrengst.

De tentoonstelling bij Sotheby’s Hong Kong vindt plaats van 14 tot 23 juni van dit jaar. Ook verschijnt er een boek: ‘Fan Ho: Portrait of Hong Kong’.

Afternoon chat - Fan Ho
afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper