Zo reduceer je ruis in je video's

Zo reduceer je ruis in je video's

Itam van Teeseling 981 0
Voor videomakers die geen full-framecamera gebruiken is ruis vaak een probleem. Door de kleine camerasensor bevat donker beeld meestal veel ruis. Er zijn echter mogelijkheden om het gefilmde beeld op te poetsen.

Er zijn plugins voor montagesoftware die zich speciaal richten op ruisreductie. Speciale algoritmen kunnen een patroon in de ruis ontdekken, en met dit patroon de ruis enigszins opheffen. Het werkt niet altijd even goed, maar het kan soms het verschil maken tussen onbruikbaar en bruikbaar materiaal.

Plugins

Er zijn twee bekende ruisreductie-plugins in de omloop die beiden ongeveer hetzelfde werken: "Denoiser" en "Neat Video". De plugins vereisen wel wat rekenkracht van je computer. Het kan daarom soms lang duren voordat je beeld netjes is gemaakt. Denoiser is wat meer "ready to go", terwijl bij neat video er nog veel kan worden ingesteld. Het is aan te raden om, als je niet tevreden bent over het resultaat, een beetje te spelen met deze instellingen. Het leidt soms tot verrassende resultaten.

Goed belichten

Het blijft echter nog altijd het beste om tijdens het filmen gewoon goed uit te lichten. Je hebt inderdaad niet altijd de keuze, maar wil je het beste ruisloze resultaat, wees dan niet lui en verlicht de boel. Ruisreductie-plugins geven namelijk niet altijd een even goed resultaat. Je beeld kan er hierdoor wat detailloos uitzien.

Zo werkt Neat Video:

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam