Zo laat je een niet-professioneel model goed poseren

Amy Schutte 408 0
‘Waar laat ik mijn handen?’ is waarschijnlijk de meest gestelde vraag aan fotografen. Vooral wanneer je foto’s maakt van iemand die geen professioneel model is, is het voor degene die voor je poseert fijn om aanwijzingen te krijgen.

Als je een portret van iemand gaat maken, wees dan altijd duidelijk in je aanwijzingen. Vage uitspraken als ‘iets omhoog kijken’ of ‘hand iets lager’ kunnen je model in verwarring brengen, terwijl je juist wil dat ze zich volledig op hun gemak voelen. Zeg daarom eerder ‘kijk in de opening van de lens’, wanneer je een doordringende blik in de camera wil. Als je wil dat het model zijn lichaam op een bepaalde manier positioneert, wees dan niet bang om voor te doen wat je wil bereiken. Op die manier ontstaat er geen verwarring. Andersom is echter ook mogelijk, want soms geven modellen aan wat prettig voor hen is, dus het is goed om hier als fotograaf naar te luisteren.

Maar hoe zet je iemand neer om een mooie, natuurlijke foto te krijgen? In deze video wordt het uitgelegd.

Denk er bij het schieten van portretten ook aan dat niet-professionele modellen zich gaandeweg vaak wat meer op hun gemak gaan voelen. Vaak zitten de beste foto’s dan ook aan het einde van de shoot. Zorg dus dat je genoeg geheugenkaarten bij je hebt, want niets zo vervelend als foto’s handmatig moeten verwijderen wanneer je net in een fijne flow zit!

Lees ook: Tips om je model te laten poseren

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy