Zet je smartphone op handmatig en maak fantastische beelden

Amy Schutte 309 0
Je smartphone is een fijn gereedschap voor fotografen. Je kunt allerlei fotografische apps downloaden waardoor je telefoon een onmisbaar deel wordt van je fotografie uitrusting. Maar je hebt je mobiel altijd bij je, ook op momenten dat je camera nog thuis ligt. Met deze tips kun je je smartphone inzetten als camera, en de resultaten zijn prachtig.

Voordat je je neus ophaalt, want telefoons kunnen geen mooie foto’s maken, bedenk dan dat het de fotograaf is die een foto maakt. De camera waarop hij dat doet is slechts een middel. Qua beeldkwaliteit zijn de hedendaagse camera’s op telefoons beter dan de camera die legendes als Cartier-Bresson tot zijn beschikking had. Bovendien worden er fotowedstrijden gewonnen met telefoonfoto’s. Met deze tips kun je de controle over de beelden krijgen, zoals je dat gewend bent met je ‘echte’ camera.

Iphone en ProCamera

Als je een Iphone gebruikt, kun je de app ‘ProCamera’ downloaden. Deze app stelt je in staat om foto’s in RAW en TIFF te maken en op te slaan. Bovendien kun je hiermee de ISO, sluitertijd en witbalans handmatig instellen. Ook heeft ProCamera een stabilisatiefunctie, die de foto pas maakt op het moment dat de camera stil gehouden wordt. Wat ook een handig is, is dat je de focuspunten los kunt instellen van de belichtingspunten. Zo kun je gemakkelijk scherpstellen op één punt en belichten voor de lichtste delen.

Androids

Androids (in elk geval nieuwere modellen) hebben een ingebouwde Pro modus. Deze kun je vinden in het instellingsmenu. Ook hiermee kun je voor RAW en TIFF kiezen, evenals bijvoorbeeld ISO, sluitertijd, brandpuntsafstand en belichtingscompensatie. Door op de Auto knop bovenaan elk schuifje te klikken, kies je voor Shutter Priority.

Belichting

Belicht bij voorkeur voor de lichtste delen op een smartphone. Houd er rekening mee dat het dynamisch bereik van een smartphone camera minder groot is dan op je ‘echte’ camera. Zorg ervoor dat de schaduwen niet te donker zijn, want dan ontstaat snel ruis. Zoek du s naar een balans tussen hooglichten en schaduwen.

ISO

Met de ProCamera app kun je in ISO priority schieten. De app heeft een bereik van 25-2000. Bij de Android Pro Modus is het bereik van de ISO afhankelijk van het cameramodel, maar meestal ligt het tussen de 100 en 800.

Sluitertijd

Met de telefoons kun je kiezen voor een burst modus, om continu af te drukken. Om veel bewegingsonscherpte te creëren, kun je speciale apps downloaden als SlowShutterCam, of Pro modus gebruiken voor Android.

Scherptediepte

Je kunt lenzen voor je camera kopen, die de scherptediepte beïnvloeden. Deze zijn vaak niet geweldig voor de beeldkwaliteit. Je kunt apps downloaden als Focus voor Iphone, of Snapseed gebruiken om extra bokeh toe te voegen aan je foto’s.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy