World Press Photo nieuws en updates

Christel de Wolff 761

World Press Photo kondigde eind maart de regionale winnaars van de fotowedstrijd 2023 aan. Op 20 april zullen de wereldwijde winnaars bekend gemaakt worden. En er is meer nieuws...

Regionale winnaars World Press Photo Contest 2023 tonen de vitale rol van fotojournalistiek aan 

World Press Photo kondigde eind maart de regionale winnaars van de fotowedstrijd 2023 aan, die zowel prominente als over het hoofd geziene verhalen van fotojournalisten en documentairefotografen uit alle bewoonde continenten laten zien, en de aandacht vestigen op enkele van de meest urgente kwesties waar de wereld vandaag de dag mee te maken heeft - van de verwoestende documentatie van de oorlog in Oekraïne en de historische protesten in Iran, tot de realiteit in het door de Taliban gecontroleerde Afghanistan en de vele gezichten van de klimaatcrisis in landen variërend van Marokko tot Australië en van Peru tot Kazachstan. 

De 24 winnaars en zes eervolle vermeldingen - over verhalen uit de frontlinie van conflicten, cultuur, identiteit, migratie, herinneringen aan een verloren verleden en blikken op de nabije en verre toekomst - werden gekozen uit meer dan 60.000 inzendingen van 3.752 deelnemers uit 127 landen. De inzendingen werden eerst beoordeeld door zes regionale jury's en alle winnaars werden gekozen door een wereldwijde jury bestaande uit de regionale juryvoorzitters plus de wereldwijde juryvoorzitter, New York Times-fotoredacteur en medeoprichter van Diversify Photo, Brent Lewis.

Bekijk de regionale winnaars hier.

Wereldwijde winnaars worden aangekondigd op 20 april

Uit de regionale winnaars worden vier wereldwijde winnaars (één per categorie) gekozen, die op 20 april om 11.00 uur CEST (Nederlandse tijd) online en, voor het eerst, tijdens de persopening van onze vlaggenschip-tentoonstelling in de historische De Nieuwe Kerk op het Amsterdamse centrale plein bekend worden gemaakt.

Deze Amsterdamse tentoonstelling wordt op 22 april geopend voor het publiek, voordat ze aan miljoenen wordt getoond in onze jaarlijkse tentoonstelling in meer dan 60 steden over de hele wereld (waaronder Rome, Berlijn, Barcelona, Zürich, Tel Aviv, Taipei, Singapore, Mexico City, Jakarta, Sydney en Toronto), en zal door miljoenen anderen online worden bekeken.

Programma voor winnaars

De 24 winnaars worden ook uitgenodigd voor een programma van evenementen in Amsterdam, Nederland, van 9 tot 13 mei. Naast de prijsuitreiking bestaat het programma uit netwerkevenementen (met fotoredacteuren, curatoren en festivaldirecteuren), workshops, presentaties, een rondleiding door hun winnende beelden en een openbaar "mini-festival" in De Nieuwe Kerk op de laatste dag.

Meer informatie: www.worldpressphoto.org 

Over World Press Photo

World Press Photo werd opgericht in 1955 toen een groep Nederlandse fotografen een wedstrijd organiseerde ("World Press Photo") om hun werk aan een internationaal publiek te tonen. Sindsdien is de wedstrijd  uitgegroeid tot een van 's werelds meest prestigieuze wedstrijden, waarin de beste fotojournalistieke en documentairefotografie uit de hele wereld wordt beloond. Via succesvolle wereldwijde tentoonstellingsprogramma presenteert World Press Photo aan miljoenen mensen de verhalen die ertoe doen.

Lees ook: World Press Photo jaarboek 2023 komt er aan!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel