World Press Photo maakte de regionale winnaars bekend over het jaar 2024

Redactie DIGIFOTO Pro 517

World Press Photo Foundation kondigde de regionale winnaars aan van de 2024 World Press Photo Wedstrijd, de 67e editie. Dit jaar werden de winnaars gekozen uit ruim 61.000 inzendingen door 3.851 fotografen uit 130 landen. Hier kan je de regionale winnaars bekijken, hun verhalen lezen en de mediakit downloaden.

World Press Photo beloont fotojournalistiek en documentaire fotografie die aandacht schenkt aan de meest urgente kwesties waarmee de wereld in het afgelopen jaar werd geconfronteerd. Executive Director World Press Photo, Joumana El Zein Khoury zei:
"Elk jaar beoordelen juryleden van over de hele wereld tienduizenden foto's en maken zij een selectie die visueel opvallend is, verhalen vertellen die ertoe doen én die onze wereld vertegenwoordigen. De selectie van dit jaar bevat verhalen over wanhoop, honger, oorlog en verlies - maar ook over doorzettingsvermogen, moed, liefde, familie, dromen en meer vlinders dan je voor mogelijk houdt."  

 

4. Zuidoost Azië en Oceanië Enkel beeld 'Fighting, Not Sinking' | Eddie Jim, Australia, The Age/Sydney Morning Herald

 

Er zijn in totaal 24 winnende projecten en zes eervolle vermeldingen. Daarnaast heeft de jury dit jaar de uitzonderlijke beslissing genomen om twee bijzondere vermeldingen in de selectie op te nemen. De bekroonde verhalen zullen aan miljoenen mensen worden getoond als onderdeel van de jaarlijkse tentoonstelling van World Press Photo op meer dan 60 locaties over de hele wereld. Miljoenen anderen zullen de winnende verhalen online zien.

Op 18 april worden de vier wereldwijde winnaars bekendgemaakt: Foto van het Jaar, Serie van het Jaar, Langetermijnproject Prijs en Open Format Prijs. 

Alle winnende foto's worden gepubliceerd in het World Press Photo Jaarboek 2024, dat begin mei bij Lannoo zal verschijnen in het Nederlands. Het jaarboek zal ook verkrijgbaar zijn in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

Juryvoorzitter van dit jaar Fiona Shields, hoofd fotografie bij The Guardian, zei:
"De uiteindelijk geselecteerde werken vormen een tapijt van onze hedendaagse wereld, gecentreerd rond beelden waarvan we denken dat ze met respect en integriteit zijn gemaakt, die universeel spreken en resoneren tot ver buiten hun oorsprong. Dit is een kans om het werk van pers- en documentairefotografen overal ter wereld toe te juichen – werk dat gemaakt is met moed, intelligentie en vindingrijkheid – en om het belang van de verhalen die zij vertellen in vaak onvoorstelbare omstandigheden, te versterken.

 

3. Noord- en Centraal Amerika Serie 'Saving the Monarchs' | Jaime Rojo, Spain, for National Geographic

 

Het World Press Photo Jaarbook 2024 toont de winnende afbeeldingen en verhalen van de World Press Photo Contest. Naast de presentatie van de winnende producties, bevat het boek de regionale jury-essays voor verdieping en reflectie. Het boek zal bij Lannoo verschijnen in het Nederlands en zal ook verkrijgbaar zijn in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie