Rory Doyle maakte een serie over Afro-Amerikaanse cowboys

Winnaar Zeiss Photography Award

Eefke Burg 371 0
De winnaar van dit jaar van de Zeiss Photography Award komt uit de Verenigde staten: fotograaf Rory Dyle volgde Afrikaanse Amerikaanse cowboys en cowgirls uit de Mississippi Delta voor zijn serie ‘Delta Hill Riders.’ Zijn foto’s breken met de oude cowboy stereotypes en nemen daarnaast een standpunt in tegen vooroordelen tegen Afro-Amerikaanse gemeenschappen, door een positief, vrolijk verhaal te laten zien. Het werk van Doyle verrast, daagt uit en inspireert mensen om na te denken over hun eigen vooroordelen.

58.000 inzendingen voor Zeiss Photography Award

Het thema van de Zeiss Photography Award dit jaar was ‘Zie verder dan het onverwachte.’  De Britse fotografiedeskundigen Simon Frederick (kunstenaar, fotograaf, filmmaker) en Shoair Mavlian (hoofd van Photoworks) en de Duitse fotoredacteur Dagmand Seeland van het tijdschrift ‘Stern’ hadden de uitdagende taak om een winnaar te kiezen uit alle ingezonden werken. Fotografen uit 150 landen hadden bijna 58.000 foto’s ingediend. Zes fotoseries daarvan waren op de shortlist van de competitie.

Rory Doyle begon met het documenteren van het leven van Afro-Amerikaanse cowboys en cowgirls in 2017. Sindsdien bieden zijn foto’s unieke inzichten in de grotendeels onbekende gemeenschap. Hoewel één op de vier cowboys na de burgeroorlog Afro-Amerikaans was, domineert het witte stereotype van John Wayne de publieke perceptie van deze cultuur, zelfs vandaag de dag nog. Met zijn project wil Rory Doyle het publiek bewust maken van deze gemeenschap.

Foto: Rory Dyle

Bekijk ook:
Transcontintenta kondigt drie nieuwe Samyang objectieven aan

Op de foto’s van Doyle staat ‘de vreugde en positieve instelling van cowboys en cowgirls,’ geeft hij aan. ‘Je kunt hun genegenheid voor de paarden en de gemeenschap zien – en hoe ze de tradities van generatie op generatie doorgeven. Helaas rapporteren de Amerikaanse media zelden positief over deze Afrikaans-Amerikaanse cultuur. Op de foto’s is de pure vreugde van de jonge ruiters te zien. Daarom zijn deze foto’s dan ook belangrijk voor mij.

‘Het kiezen van een winnaar voor de Zeiss Photography Award uit zoveel inzendingen is nooit makkelijk, maar ‘Delta Hill Riders’ was een duidelijke favoriet,’ aldus Dagmar Seeland. ‘Rory Doyle speelt doelbewust met en breekt de stereotypen gehecht aan het onderwerp van cowboys en doet dit met grote vaardigheid en warmte. Zijn connectie met zijn onderwerpen is duidelijk en elk beeld is mooi samengesteld.’

Foto: Rory Dyle

Bekijk ook:
Flitseroorlog tussen Godox en Profoto

Winnaar Zeiss Photography Award over winnen prijs

Rory Doyle was erg enthousiast na het ontvangen van de prijs. ‘Het ontvangen van deze prijs is gewoon fantastisch – bijna onwerkelijk. Gezien hoeveel fotografen van over de hele wereld deelnemen aan de competitie, is het een ongelofelijke eer dat ik heb gewonnen,’ aldus Doyle.

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke