Winnaar Kees Scherer Prijs bekendgemaakt

Winnaar Kees Scherer Prijs bekendgemaakt

Redactie 1154 0
Zondagmiddag werd op het Fotofestival Naarden de winnaar van de Foto Kees Scherer Prijs 2011 bekendgemaakt. Henk Wildschuts fotografieboek 'Shelter' werd hierbij uitgeroepen tot beste fotoboek van de afgelopen twee jaar. De maker ontving een geldprijs.

De zevenkoppige jury koos unaniem het fotoboek 'Shelter' van fotograaf Henk Wildschut als winnaar van de Foto Kees Scherer Prijs 2011. Deze werd gekozen uit drie genomineerden en werd bekroond met een geldsom van vijfduizend euro.

Shelter

De afgelopen vijf jaar heeft fotograaf Henk Wildschut zich geconcentreerd op de armzalige wereld van illegale immigranten in Europa. In zijn boek 'Shelter' zijn echter geen gezichten te zien, maar juist de in elkaar geflanste onderkomens van de illegalen. Deze 'huizen' bestaan vaak uit niet meer dan een deken, een tas en een samengevouwen kartonnen doos. De stad Calais (Frankrijk) is voor Henk Wildschut symbool geworden voor de problemen rond illegale immigratie in Europa. Daar vind je in het bosachtige terrein vreemde creaties die tussen de bomen zijn geconstrueerd door de opgejaagde illegalen.

winnende afbeelding

Foto © Henk Wildschut

Juryrapport

De jury, bestaande uit Anneke van Veen, Anthon Beeke, Bart Nieuwenhuijs. Ellen Dosse,
Marga Rotteveel, Max van Rooy (voorzitter) en Rik Suermondt, laat in haar rapport het volgende weten over Wildschuts boek. 'Stuk voor stuk zijn de schuilplaatsen aangrijpend mooi. Van buiten schilderachtig, van binnen toonbeelden van de behoefte aan huiselijkheid. Ook dat is ontroerend. Keurig opgevouwen dekens, kleren opgehangen aan een tak, geen rommel, geen afval op de vloer die eigenlijk van het bos is. Alles aan kant. Onder alle omstandigheden je waardigheid behouden, lijken de interieurs te zeggen. Maar zij die het zo hebben ingericht, zijn nergens te bekennen. Zij zijn weer op de vlucht, opgejaagd door de eeuwige controle-politie.' Ze vonden zijn fotoboek dan ook 'hoogst actueel' en 'prachtig helder vormgegeven', en kozen dus unaniem voor dit boek.

Genomineerden

Fotoboeken 'The Kaddu Wasswa Archive' van Andrea Stultiens en 'Tokyo Tokyo' van Wassink Lundgren vielen niet in de prijzen. Wel zijn deze boeken te zien tijdens het Fotofestival Naarden naast de circa 140 andere fotoboeken die hebben meegedongen naar de Foto Kees Scherer Prijs 2011.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie