Wil je dichterbij? Gebruik een tussenring

Amy Schutte 376 0
Elk objectief heeft een bepaalde brandpuntsafstand of, in het geval van een zoomlens, kan elke lens bewegen tussen twee vooraf vastgelegde brandpuntsafstanden. Een groothoeklens heeft een kleine brandpuntsafstand, een telelens een grote. In principe is het de afstand tussen de sensor van je camera (waar de lichtstralen samenkomen) en het midden van het objectief.

Binnen die brandpuntsafstand kun je scherpstellen. Maar soms komt een voorwerp te dichtbij, en lukt het niet om het onderwerp scherp te krijgen. De minimale scherpstelafstand zit in de weg. Bij sommige macro zoomlenzen moet je bijvoorbeeld een knop omzetten, zodat je dichterbij scherp kunt stellen. Uiteraard heeft ook de instelling van het diafragma hiermee te maken, want die bepaalt immers de scherptediepte.

Om die afstand te veranderen kun je tussenringen gebruiken. In deze video zie je hoe dat werkt en wat voor effect dat heeft.

De tussenring maakt de afstand tussen het objectief en de sensor groter.  Hoe groter de afstand tussen je objectief en sensor wordt, des te korter de minimale scherpstelafstand wordt. Daarmee wordt de vergrotingsfactor ook groter. Door je lens te verlengen kun je je onderwerp dus dichterbij je lens plaatsen. Je kunt meerdere tussenringen plaatsen om dat effect nog groter te krijgen.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy