Waarom het starten van je eigen YouTube kanaal een goed idee is

Waarom het starten van je eigen YouTube kanaal een goed idee is

Eefke Burg 3226
Misschien ben je net klaar met de Fotovakschool of je staat aan het begin van je fotografiecarrière. Maar misschien ben je al een flinke tijd bezig maar heb je nog steeds moeite om genoeg klanten aan je te binden. Een eigen kanaal op YouTube kan hieraan bijdragen. Lees snel verder waarom het starten van je eigen YouTube kanaal een goed idee is.

Voor veel mensen heerst er een stigma op het maken van YouTube films: dit komt ook door de vele mensen die YouTube filmpjes maken maar helaas nog niet zo veel verstand hebben van fotografie. Toch kan het starten van je eigen kanaal zinvol zijn.

Starten eigen YouTube kanaal

Lees ook: Hoe het is om te fotograferen met een camera die meer waard is dan een auto

YouTube biedt een platform

Sommige fotografen die ik ken maken fantastische foto’s, maar boeken toch nooit klanten. Andere gemiddelde fotografen kunnen het werk niet aan. Het verschil tussen de twee? Marketing. Marketing zorgt er voor dat jouw verhaal bij een groter publiek terecht komt.

Het kan soms best lastig zijn om boven in de zoekresultaten van Google te komen, vooral omdat er al zoveel fotografen zijn die hier naar streven. Bovenaan de resultaten komen in video is een stuk makkelijker: om de simpele reden dat video veel meer tijd kost om te maken en er dus ook veel minder mensen zijn die dit soort content gratis aanbieden. Als professionele fotograaf heb jij een troef: het is een stuk makkelijker voor je om professionele content te leveren waar mensen graag naar willen kijken. Al deze mensen die op zoek zijn naar video’s over fotografie komen bij je terecht. Dit zijn nieuwe potentiële mensen die een cursus bij je willen volgen, of je aanraden voor een volgende klus.

Leer anderen wat je weet en neem ze mee in de zoektocht om dingen te bereiken die je nog niet weet

Misschien wil je geen kanaal starten op YouTube omdat je het gevoel hebt dat je nog niet voldoende weet. Ook al heb je veel ervaring er is altijd wel iets wat je nog niet weet. Er zal altijd een fotograaf beter zijn in een bepaald genre waar je nog niet zo veel verstand van hebt. Of misschien weet iemand net een trucje wat je zelf nog niet kent. Om je eigen Youtube kanaal te beginnen is het niet belangrijk dat je alles weet: dat is immers niet mogelijk. Belangrijker is het om te delen wat je wel weet én mensen mee te nemen bij je zoektocht naar hetgeen je nog niet weet. Experimenteer, maar laat ook andere experts aan het woord over wat je nog niet weet.

Starten eigen YouTube kanaal

Lees ook: I love to write day

YouTube is een lange termijn strategie

Als je jouw eerste video op YouTube zet verwacht je misschien meteen resultaat, maar dat is niet realistisch. Het duurt een tijdej voordat je een publiek hebt gevonden en deze aan je hebt weten te binden. Belangrijk bij het bouwen van een eigen kanaal op YouTube is het volgende: consistentie. Zorg ervoor dat je met regelmaat content plaatst waar mensen écht iets aan hebben.

Heb je nog een tip die je graag met anderen wil delen? Plaats hem in de comments hieronder.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke