Waarom het een goed idee is om mee te doen aan een 48h film project

Amy Schutte 196 0
48h film projects zijn inderdaad projecten waar je in 48 uur een korte film tot stand brengt. Dat betekent dat je over het verhaal na moet denken, het script moet schrijven, locaties moet zoeken en regelen, repeteren, opnemen en de montage moet doen, waarna er een film van 4 tot 6 minuten afgeleverd wordt. Weinig slaap in die 48 uur dus.

Waar komt het vandaan?

Het concept van 48h film projects is in 2001 bedacht in de Verenigde Staten. Sindsdien heeft het fenomeen zich als een olievlek verspreid en worden er wereldwijd dit soort projecten georganiseerd. Vaak wordt er een wedstrijdelement in gebracht, waarbij winnaars in verschillende categorieën verkozen worden. Deze projecten zijn bedoeld voor amateurs en semi-professionele filmmakers. In sommige gevallen krijg je begeleiding van gerenommeerde namen, soms sta je er alleen voor. Het is ontzettend leuk om je, met een team, in te zetten voor een gezamenlijk doel. Maar het is ook goed voor je carrière.

Netwerken

Je moet zelf een team samenstellen, of hebt dit al gedaan toen je je inschreef. 48h film projecten zijn niet betaald, dus iedereen die meedoet doet dat uit liefde voor zijn of haar vak. Ook je spullen moet je zien te regelen voor weinig of geen geld. Daarom moet je op verhuurbedrijven en gevestigde bedrijven afstappen met een goed verhaal. Dat soort contacten zijn altijd waardevol. Bovendien doen er vaak verschillende teams mee. Dit zijn mensen die je vaak nog niet kende, met dezelfde passie als jij. Altijd handig om wat lijntjes uit te zetten.

Kans om het professioneel aan te pakken

Je verzamelt vaak niet ‘zomaar’  een team bij elkaar om aan een film te werken. Zelfs al zijn er genoeg mensen enthousiast, dan zal het zelden lukken om de agenda’s op elkaar af te stemmen. 48 uur is een periode die makkelijker vrij te houden is. Bovendien geef je je ervoor op en is er een deadline, waardoor je de dagen niet kunt verschuiven. Met meerdere mensen kun je vaak betere resultaten boeken. Een gaffer voor het licht is altijd beter dan jij alleen met je camera lamp. Bovendien zul je er verbaasd over zijn hoeveel professionals (kosteloos) meewerken aan dit soort projecten. Kijk maar eens welke acteurs er te zien zijn in dit soort korte films. Van hun ervaring kan je weer veel opsteken, waardoor je gezamenlijk tot een resultaat komt van een niveau dat je in je eentje nooit had kunnen halen.

Trigger je creativiteit

Werken met zo’n enorme tijdsdruk en beperkt (geen) budget vraagt enorm veel van je creativiteit en vindingrijkheid. Maar het hele idee van de film leunt daar ook op. In veel gevallen krijg je één zin, die je vervolgens in je script - en dus je film - moet verwerken. Soms komt daar een voorwerp (rekwisiet) bij. Ook krijgen de deelnemers vaak een genre toegewezen. Vaak worden die elementen door loting bepaald, dus zijn ze volkomen willekeurig. Je wil natuurlijk zo origineel mogelijk voor de dag komen, dus je moet het beste uit jezelf en je team naar boven halen. Zo kun je jezelf soms nog verrassen!

Exposure

De eindresultaten van alle deelnemers worden in een film- of bioscoopzaal vertoond. Vaak is er een (vak-) jury en zijn er geïnteresseerden vanuit de filmwereld aanwezig. Wie weet wat voor talent er immers schuilt onder de deelnemers! Op die manier kun je je eigen zichtbaarheid vergroten. Bovendien staat het goed op je website, zeker als je een prijs wint. Bovenal is het hard werk, maar ongelofelijk leuk om mee te doen aan een 48h film project.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy