Vraag en antwoord: Leica T-systeem

Redactie DIGIFO... 8727 2
Waarom komt Leica met een nieuwe vatting, voor wie is de Leica T bedoeld, wat is de gedachte achter het ontwerp, is de T een vervanger van de X-serie? Het zijn logische vragen die je kunt stellen na de introductie van de Leica T. De fabrikant geeft daar zelf uitgebreid antwoord op in deze Q&A.

De Leica T is na de R, M en S het vierde camerasysteem van de Duitse fabrikant. Met de nieuwe camera slaat Leica een nieuwe weg in. Welke weg dat precies is, daar krijg je in deze Q&A uitgebreid antwoordt op.

Leica T

Waarom heeft Leica besloten om nog een ander camera systeem te ontwikkelen?
De algemene trend in de fotomarkt, in het bijzonder de groei van de MIL en SLR sectoren, toont de vraag naar een veelzijdig en uit te breiden hoogwaardige camerasysteem. Een dergelijk systeem moet een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben en voorzien zijn van een gebruiksvriendelijke bediening om zo ook aan de behoeften van amateurfotografen te voldoen. De bestaande systemen binnen het Leica productportfolio vallen niet in dit marktsegment. Het S-Systeem is speciaal ontwikkeld door en voor professionele (studio)fotografen. Het M-Systeem vereist een bepaalde mate van deskundigheid van de kant van de gebruikers en een intensere en directe benadering van apparatuur en fotografische technieken.

Voor welke doelgroep is de Leica T camera en systeem bedoeld?
Nieuwe groepen klanten die gefascineerd zijn door modern en innovatief design, state-of-the-art producten, luxueuze levensstijl, architectuur, kunst , auto's, etc. Kenners van premium merkproducten met een hoge affiniteit voor fotografie en een interesse in compacte systeemcamera's.

Bestaande Leica klanten (amateurfotografen). Ze zijn trots om deel uit te maken van de Leica gemeenschap en beschouwen het rode Leica logo als symbool van hun lidmaatschap.

Bestaande Leica klanten (intens toegewijde amateurfotografen). Ze zijn zeer gepassioneerd en goed geïnformeerd. Ze nemen fotografie serieus en zijn overtuigd van hun eigen fotografische vaardigheden.

De Leica T is 'made in Germany', de Leica T objectieven zijn 'made in Japan'. Wat is het verhaal achter deze verschillende productie landen en heeft het invloed op de uiteindelijke kwaliteit?
De Leica T is vervaardigd met behulp van nieuwe en innovatieve materialen met een speciale en hoogwaardige afwerking. Dit vraagt om kernbekwaamheden en een hoge mate van meester vakmanschap die alleen kan worden gerealiseerd door een Leica productiefaciliteit: 'made in Germany '. De Leica T objectieven zijn allemaal in Duitsland berekend en ontworpen door eigen Leica specialisten. Aangezien de snelle groei van Leica Camera AG heeft geleid tot een verzadigingspunt in de productie van objectieven in Duitsland, besloot Leica om te zoeken naar een ervaren partner in Japan voor de productie van de Leica T objectieven. Vertrouwend op een nauwe samenwerking en stringente kwaliteitsbewakende maatregelen om ervoor te zorgen dat de 'made in Japan' T objectieven volledig compatibel zijn met de uitzonderlijk hoge Leica kwaliteitsnormen. Het precieze handmatige constructie- en assemblageproces is in handen van ervaren en hoogopgeleide specialisten. Speciale testapparatuur is ontwikkeld om uiterste precisie te garanderen bij de productie en het kwaliteitsgarantieproces. Dit om Leica in staat te stellen om direct in te grijpen als er minimale afwijkingen van de Leica normen worden geïdentificeerd. Leica technici uit alle relevante disciplines bezoeken regelmatig de productie om zo de strenge Leica kwaliteitsnormen te waarborgen. Het resultaat: Leica T objectieven zijn de beste in hun klasse.

Leica T ontwerp

Wat is de gedachte achter het nieuwe ontwerp? Waarom heeft Leica besloten om nieuwe wegen in te slaan met betrekking tot het ontwerpproces?
We hebben het typische Leica camera ontwerp opnieuw geïnterpreteerd in samenwerking met onze partner AUDI Design. Het resultaat hiervan is de Leica T - compacte functionaliteit in look en feel, hedendaagse moderniteit in haar vormtaal en onmiddellijk herkenbaar als een Leica. Het ontwerp bouwt voort op de bestaande woordenschat van vorm en materiaal, maar gaat nog een stap verder dan de vorige camera's, vooral in de minimalistische aanpak. Een bijzonder kenmerk is de Uni-Body, gefreesd uit één blok aluminium. Dit zorgt voor zijn strakke lijnen, formele minimalisme en een geheel nieuwe mate van robuustheid. De materialen en de manier waarop ze zijn afgewerkt versterken de haptische ervaring en geven de camera zijn ideale kenmerkende grip.

Zullen alle toekomstige Leica camera's er zo uitzien?
Bestaande productlijnen zoals de Leica S , M en X -camera's zullen hun vertrouwde en gevestigde design behouden. Het is echter heel goed mogelijk dat toekomstige productlanceringen worden ontworpen in de lijnen van deze nieuwe vormentaal.

Is de Leica T een vervanging van de Leica X - Vario?
Het Leica T-Systeem en de X- camera's zullen naast elkaar worden verkocht in het Leica productportfolio. Hoewel ze zeer vergelijkbare technische kenmerken bezitten, zijn de twee camera's significant verschillend en hebben ze betrekking op verschillende gebruikerssegmenten. Een vergelijking van de Leica T en Leica X camera's: hedendaags design versus iconisch design. Een systeem camera met verwisselbare objectieven ten opzichte van een compact camera met een vast, niet verwisselbare standaard zoomlens (X-Vario) of prime objectief (X2). Touch screen besturing versus haptische bedieningselementen.

Waarom heet de Leica T?
In dit geval vertegenwoordigt de letter T geen bijzondere eigenschap (zoals in M van 'meetzoeker'), maar is het afkomstig van de letter T en spreekt het eenvoud, symmetrie en duidelijkheid in vorm uit.

Waarom heeft Leica besloten om een APS-C sensor te installeren in de Leica T?
Als we kijken naar de technologie, prestaties en grootte dan zijn APS-C sensoren de eerste keuze voor kwalitatief hoogwaardige camera's zoals de Leica T. Ze maken een meer compacte bodyconstructie mogelijk en als gevolg van hun relatief grote sensoromvang, ook aanzienlijk beter dan gemiddelde beeldkwaliteit.

Hoe staat het met de algemene beeldkwaliteit van de sensor en objectiefcombinatie in vergelijking met de M- en X-Systemen en concurrerende camera's in zijn klasse? Is de Leica T technisch in dezelfde klasse als concurrerende modellen van Samsung of Sony?
Leica ontwikkelt camera's en camerasystemen met slechts één ding in gedachten: biedt de gebruiker altijd de beste resultaten in de betreffende cameraklasse. De Leica T is op deze regel geen uitzondering.

Leica T top

Is Leica van plan om het Leica T - Systeem op te nemen in het Leica à la carte programma?
Het Leica à la carte programma is een zeer succesvol productversterkend concept binnen de Leica portfolio. Alle Leica producten worden bedacht met mogelijke wensen voor personalisatie in het achterhoofd. Te zijner tijd zal er ook een à la carte programma voor de T komen.

Zullen de Leica T objectieven ook in zilver beschikbaar zijn?
De standaard uitvoeringen van de Leica T objectieven worden alleen aangeboden in het zwart. Er zijn geen plannen om zilveren versies te produceren.

Zal het T - Systeem worden uitgebreid in de nabije toekomst? Worden verder toebehoren gepland?
Het T - Systeem biedt al een uitgebreide portfolio van accessoires ten tijde van de marktintroductie. Dit omvat, naast de camera en objectieven met de belangrijkste brandpuntsafstanden een reeks technische apparatuur en accessoires. Het assortiment zal successievelijk worden uitgebreid met name in de objectiefportfolio. Een groothoek zoom en een telezoom zijn al aangekondigd en staan gepland voor introductie tijdens de Photokina 2014.

Leica T-objectieven

Ben ik beperkt tot het gebruik van alleen de polsriemen en draagriemen van het Leica T-programma?
Ja. Vanwege het bijzonder gebruiksvriendelijk, slim ontworpen en gepatenteerd 'Easy- Click' systeem kunnen alleen de originele Leica polsriemen en draagriemen worden bevestigd.

Kan ik gebruik maken van Leica M, S of R objectieven op de T?
Een M-adapter voor gebruik van Leica M objectieven op de Leica T zal direct beschikbaar zijn voor de camera vanaf het moment van introductie. Speciale adapters voor het gebruik van Leica R- en S-objectieven voor de Leica T staan momenteel niet gepland.

Leica T met M-objectieven

Kan ik de T objectieven gebruiken op mijn Leica M?
Nee, dat gaat niet.

Waarom heeft Leica besloten om touchscreen-bediening te gebruiken?
Touchscreen-bediening biedt gebruikers een snelle, intuïtieve en zeer haptische ervaring in het nemen van en de omgang met foto's. Op basis hiervan ontwikkelde Leica een volledig nieuw bedieningsconcept voor de Leica T dat tegelijkertijd praktijkgericht én gebruiksvriendelijk is. Het grote, hoge resolutie touch screen van de Leica T wordt verder aangevuld met vier haptische bedieningselementen.

Leica T touchscreen

Waarom is er geen ingebouwde zoeker? Komt er een optische zoeker?
Op het moment van ontwikkeling, was het niet mogelijk een zoeker van voldoende kwaliteit te integreren die voldoet aan Leica's hoge technische eisen met betrekking tot resolutie- en kleurcomponenten. Om deze reden biedt Leica de externe hoge resolutie Leica Visoflex (type 020) elektronische zoeker voor de Leica T. Een optische zoeker is niet gepland en biedt geen extra voordelen boven een elektronische zoeker.

Leica T Visoflex

Zorgt de productie van de Leica T voor beperking van de productiecapaciteit van andere Leica camerasystemen ( S en M )?
Nee, het heeft daar geen enkele invloed op.

Kunnen de T objectieven ook hersteld worden door de lokale Leica service faciliteiten?
Als het nodig mocht zijn dan kunnen objectievenreparaties alleen worden uitgevoerd door Leica Customer Care in het nieuwe Leitz Park in Wetzlar. Camera reparaties kunnen afgehandeld worden door Leica Customer Care in Wetzlar.

Kan ik een Leica T aanschaffen bij alle geautoriseerde Leica dealers, of alleen in Leica Stores en Leica Boutiques?
Het Leica T - Systeem kan in principe gekocht worden bij Leica Stores, Leica Boutiques en bij alle geautoriseerde Leica dealers.

Meer over de Leica T

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van RH Boks

Mooie camera en doordacht, echter de objectieven zijn niet lichtsterk en te duur. de prijs voor de camera is wel goed. Alternatief is dan heel snel een Fuji (waar ook M objectieven op passen) of een Sony A7 die dan zelfs fullframe is met Carl Zeiss objectieven.

Mijn idee zou zijn: kom snel met een 28mm 1.4, 35mm 1.4 , 60mm 1.4 en een 90mm 1.4 uit en later een noctilux 35mm 1.0. en een 28~55mm 2.8 zoom.

afbeelding van Jaco van Lith

Hier zit niemand op te wachten. Zonde van je geld. Hadden ze in Wetzlar of in Azië maar een digtale Cl gebouwd, met weglating van alle onzin. Gewoon een camera en niet een digitale photofoodprocessor. Dit is een modegril; met adapters kan je boel wel redden.