Fotografie in zijn puurste vorm: het nieuwe LEICA T camerasysteem

Redactie DIGIFO... 2631 0
Transcontinenta, importeur van Leica in Nederland, introduceert een nieuw Leica camerasysteem dat de fijne kunst van techniek en ambachtelijke topkwaliteit verenigt met design en bediening in een geheel nieuw en innovatief concept.

Persbericht:

Vanaf het eerste idee tot het ontwikkelingsproces en in de uiteindelijke samenstelling was de focus van alle disciplines die bij de Leica T betrokken waren slechts op één enkel ding gericht: perfectie. Het resultaat werd het Leica T-Systeem, een autofocus camera met een prachtige afwerking 'made in Germany' die, samen met een portfolio van nauwkeurige, high-performance objectieven, een uitzonderlijke veelzijdigheid en bijzonder intuïtieve bediening biedt. Uniek in ontwerp en teruggebracht tot de meest essentiële functies, biedt het nieuwe Leica T-Systeem alles wat iemand ooit nodig zou kunnen hebben voor pure, creatieve fotografie met de beste beeldkwaliteit.

Leica T ontwerp

In samenwerking met Audi Design werd de typische vormtaal van Leica camera's herzien en opnieuw geïnterpreteerd. Met zijn tijdloze en strakke design, neemt de Leica T de onmiskenbare kenmerken van Leica productdesign en ontwikkelt ze systematisch met strakke lijnen, gladde oppervlakken en formeel minimalisme. Eén van de opvallende kenmerken van deze camera is de compacte en solide body. Deze is in de Leica fabriek met innovatieve precisietechnieken uit één stuk aluminium vervaardigd. Het gebruik van hoogwaardige materialen en de verwerking daarvan in een uitgebreid productieproces, is uniek in de geschiedenis van cameraconstructie en geven de Leica T een onmiskenbare uitstraling en robuustheid. Zijn comfortabele gewicht en een nieuw ontwikkeld bedieningsconcept onderstrepen de gebruiksvriendelijke bediening. Deze eigenschappen zorgen voor een onvergelijkbare fotografische ervaring.

Leica T ontwerp

Leica T-objectieven

In eerste instantie zullen bij de marktintroductie van het Leica T-Systeem twee objectieven beschikbaar zijn. De Leica Vario-Elmar-T 18-56 mm f/3.5-5.6 ASPH. is ideaal voor het creatief experimenteren met verschillende perspectieven en brandpuntsafstanden. Voor weidse landschappen, reportagefoto's of portretten, biedt deze standaard zoom een uitzonderlijke flexibiliteit in elke situatie. Met een brandpuntsafstand die equivalent is aan 35mm in full-frame formaat, biedt de snelle en compacte Leica Summicron-T 23mm f/2 ASPH. een echte klassieke Leica brandpuntsafstand, dat ideaal is voor reportagefotografie. De Super-Vario-Elmar-T 11-23mm f/3.5-4.5 ASPH. groothoek zoom en de Vario-Elmar-T 55-135mm f/3.5-4.5 ASPH. telezoom staan gepland om gepresenteerd te worden op de Photokina 2014. Ontwikkeld door de optische ontwerpers van Leica als precisie instrumenten, bieden alle Leica T objectieven de uitzonderlijke beeldprestaties waarvoor Leica objectieven zo beroemd zijn.

16-megapixel APS-C CMOS

 De combinatie van een nieuw ontworpen high-performance processor en sensor zorgt voor een uitstekende beeldkwaliteit in elke situatie. De Leica T beschikt over een groot, APS-C formaat CMOS beeldsensor met meer dan 16,5 megapixels (effectief 16.2 MP) dat door zijn omvang, prestaties en beeldkenmerken, de ideale oplossing is in de compacte klasse van de Leica T. Het zorgt voor schitterende foto's met een uitstekend contrast, fraai dynamisch bereik, fijnste detailresolutie en natuurlijke kleurweergave. Zelfs bij ongunstige lichtomstandigheden.

Leica T - Bedieningsconcept

Als aanvulling op het puristische design van de camera, is het bedieningsconcept van de Leica T al even duidelijk, eenvoudig en gericht op de relevante functies. Het hart van het concept vormt het duidelijke design van het touchscreen display. Het is ruim bemeten en genereert een helder en duidelijk beeld, dat een nauwkeurige en betrouwbare beoordeling tijdens de beeldcompositie en in de weergave modus geeft. Talloze functies in de opname- en weergavemodus kunnen worden bediend door simpelweg het scherm aan te raken of te 'swipen'. Heel herkenbaar voor de talloze smartphone en tablet bezitters vandaag de dag.

De enige andere controles zijn vier ergonomisch geplaatste haptische bedieningselementen die eveneens intuïtief zijn in hun bediening. Dit zorgt ervoor dat de cameragebruikers zich volledig kunnen concentreren op de compositie van hun foto’s, zonder onnodige afleiding. Het ‚MyCamera’ menu van de Leica T biedt nog meer flexibiliteit, zelfs voor spontane snapshot situaties. Het kan ingesteld en geprogrammeerd worden met specifieke instellingen om aan de eigen persoonlijke behoeften van de gebruiker te voldoen. Dit betekent dat de fotograaf altijd snel toegang heeft tot zijn meest gebruikte functies en voorinstellingen.

Wifi en Leica T-app

De Leica T is de eerste systeemcamera van Leica die voorzien is van een geïntegreerde Wi-Fi module. Foto's en video's kunnen rechtstreeks draadloos worden verstuurd van de camera naar een smartphone, tablet of computer en vervolgens worden gedeeld via e-mail, op Facebook of andere sociale media. Een gratis Leica T-app voor iOS-apparaten is per direct beschikbaar. Een bijzonder praktische eigenschap van de app is de afstandsbedieningsfunctie. Deze laat gebruikers draadloos hun smartphone of tablet met de camera verbinden en gebruiken als een elektronische zoeker voor de Leica T. En, naast diverse andere functies,  is het mogelijk om op afstand sluitertijd en diafragma waarden in te stellen, voor bijvoorbeeld opnamen met de zelfontspanner.

Leica T accessoires

Het Leica T-Systeem biedt ook een veelheid aan bijpassende accessoires. Speciaal ontwikkeld voor het Leica T-Systeem en perfect afgestemd op de camera, is de hoge resolutie elektronische zoeker met geïntegreerde GPS-module. De kantelfunctie maakt het bijzonder praktisch voor creatieve fotografie en het fotograferen vanuit verschillende gezichtspunten dan wel ongewone invalshoeken. Ook nieuw is de Leica SF 26 flitser, die extra mogelijkheden biedt voor flitsbelichtingen of invulflitsen voor het ophelderen van onderwerpen. De hoek van de flitsreflector is instelbaar. Wanneer dat nodig is, kan de SF 26 ook gebruikt worden als een LED-lichtbron voor video opnamen. Een andere praktische accessoire is de Leica M-Adapter T, waarmee gebruikers Leica M objectieven op de Leica T kunnen gebruiken. Meer dan 20 verschillende objectieven staan de Leica T gebruiker zo ter beschikking. Deze adapter is voorzien van een sensor voor 6-bit gecodeerde M objectieven. Dit ondersteunt volledig Leica T functies als lichtmeting, diafragma voorkeuze en handmatige instelmogelijkheden.

Verdere camera-accessoires in vier trendy kleuren; meloen geel, oranje rood, zwart en wit, en een uitgebreid aanbod aan premium tassen en beschermers, allemaal met dank aan Audi Design, verbreden systematisch het Leica T-Systeemconcept. Individuele accessoires vullen elkaar aan en sommige bieden unieke mogelijkheden voor een zeer gepersonaliseerde combinatie.

Met de materialenmix van hard plastic en elastisch siliconen, biedt de Leica T-Snap de voorzijde van de camera een optimale bescherming tegen krassen en onbedoeld stoten. Het unieke ontwerp geeft de camera een opvallende en persoonlijke look. De zachte siliconen T-Flap is de ideale aanvulling op de T-Snap. Het klikt gemakkelijk in de T-Snap om het beeldscherm aan de achterkant van de camera en de bedieningselementen te beschermen wanneer de Leica T niet wordt gebruikt. Het ontwerp en de kleuren van de draagriem en polsriem zijn perfect afgestemd op de moderne T-Snap en T-Flap accessoires. Ze kunnen bevestigd worden via 'Easy-Click', een systeem voor het aansluiten van accessoires op de Leica T die uniek is in de wereld.

Trouw aan het strakke en opgeruimde designconcept van de camera, zijn de uitstekende riem bevestigingen weggelaten. Draagriemen en polsriemen worden één met de camera om zo één enkele entiteit te maken en kunnen in een handomdraai worden verwijderd. Het assortiment aan accessoires voor de Leica T bevat ook een lederen heupholster, lederen beschermer en een systeemtas.

Inclusief Adobe Photoshop Lightroom 5

Adobe Photoshop Lightroom, een professionele digitale workflow oplossing voor Apple Mac OS X en Microsoft Windows, maakt onderdeel uit van het standaard leveringspakket van de Leica T. Deze digitale beeldverwerkingsoftware biedt een uitgebreid scala aan functies voor beheer, verwerking en presentatie van foto's en video opnamen. Leica T bezitters kunnen de software gratis downloaden na registratie op de Leica website.

Prijs en beschikbaarheid

De Leica T is beschikbaar vanaf 26 mei 2014 bij de erkende Leica dealers in Nederland. Het assortiment aan accessoires zal direct na de lancering van de camera beschikbaar zijn. De adviesverkoopprijs voor de Leica T body bedraagt € 1.525,00 incl. BTW, die van het Leica Vario-Elmar-T 18-56 mm f/3.5-5.6 ASPH. objectief € 1.475,00 incl. BTW. Het Leica Summicron-T 23mm f/2 ASPH. objectief heeft een adviesverkoopprijs van € 1.629,00 incl. BTW.

Meer over de Leica T

Technische specificaties LEICA T

 • Camera type: Leica T (Typ 701)
 • Objectiefvatting:  Leica T bayonet
 • Objectief systeem: Leica T objectieven
 • Sensor: CMOS sensor, APS-C (23.6 x 15.7 mm) met 16.5/16.3 million pixels (total/effectief), formaat aspectratio 3:2
 • Resolutie: JPEG: 4928 x 3264 (16 megapixels), 4272 x 2856 (12.2 megapixels), 3264 x 2160 (7 megapixels), 2144 x 1424 (3 megapixels), 1632 x 1080 (1.8 megapixel), DNG: 4944 x 3278 pixels
  Bestandsformaten: JPG Superfine, JPG Fine, DNG + JPG Superfine of DNG + JPG Fine
 • Video opnameformaat: MP4
 • Video resolutie/ bps: 1920 x 1080p bij 30 bps of 1280 x 720p bij 30 bps
 • Opslagmedia: 16GB intern geheugen, SD/SDHC/SDXC cards
 • ISO bereik: Automatisch: ISO 100 tot ISO 12500
 • Witbalans: Automatisch, preset voor daglicht, bewolkt, halogeen, schaduw, flits, twee handmatige presets en handmatige kleurtemperatuur
 • Autofocus systeem: Contrast basis
 • Autofocus methoden: Enkel punt AF, Meerpunts AF, spot AF, Gezichtsdetectie en touch AF
 • Belichtingstanden: Automatisch programma, diafragmavoorkeuze, sluitertijdvoorkeuze, handmatig en scene modes: volledig automatisch, sport, portret, landschap, nacht portret, sneeuw/strand, vuurwerk, kaarslicht, zonsondergang/opkomst
 • Lichtmeetmethoden: Meervelds, centrumgericht of spot
 • Belichtingscorrectie: +/-3 EV in 1/3 EV stops
 • Sluitertijden range: 30 sec. tot 1/4000s
 • Continue opnamen: Max. 5 bps, 12 opnamen met constante beeldfrequentie, daarna afhankelijk van merk en type geheugenkaart
 • Flits methoden: Automatisch, automatische rode ogen reductie, altijd aan, altijd aan met rode ogen reductie, slow flits, slow flits met rode ogen reductie
 • Flitsbelichtingscompensatie: +/-3 EV in 1/3 stops
 • Flitssynchronisatie: Maximale synchronisatietijd: 1/180 s
 • Richtgetal flitser: Bij ISO 100: 4.5
 • Flistlaadtijd: Ongeveer 5 sec. met volledig geladen accu
 • LCD scherm: 3.7" TFT LCD , 1.3 miljoen pixels, 854x480 per kleurkanaal 
 • Zelfontspanner: Instelbaar op 2 of 12 sec.
 • WLAN: Voldoet aan IEEE 802.11b/g/n standaard (standaard WLAN protocol), kanaal 1-11, encryptie methode: WiFi compatibe WPA / WPA2, toegangsmethode: Infrastructuur operatie 
 • Stroomvoorziening: Leica BP-DC13 lithium ion accu, 7.4V, capaciteit 1040mAh (volgens CIPA standaard): ongeveer 400 opnamen, laadtijd (bij volledige ontlading): ongeveer 160 min 
 • Aansluitmogelijkheden: Micro USB poort (2.0 High Speed), Leica flits interface met geïntegreerde connectie voor optionele accessoires; accu opladen via USB mogelijk met max. 1A 
 • Acculader: Leica BC-DC13, input: AC 100-240V, 50/60Hz, automatische omschakeling, output: DC 8,4V 0,65A, gewicht: 90 g, afmetingen: 96x68x28 mm
 • Body: Leica UniBody massief aluminium design, twee uitneembare dummy plugs voor draagriem en andere toebehoor, ISO flitsschoen met centrum en control contacten voor gebruik van o.a. krachtigere externe flitsers zoals de Leica SF 26 of voor bevestiging van de Leica Visoflex electronische zoeker
 • Statiefschroefdraad: A 1/4 DIN 4503 (1/4")
 • Afmetingen (BxHxD):134 x 69 x 33 mm
 • Gewicht: 384 g / 339 g (met / zonder accu)
 • Meegeleverde accessoires: Camera body, draagriem, 2 draagriem ontkoppelpinnen voor het losmaken van de draagriem, accu (Leica BP-DC13), oplader (Leica BC-DC13) met 6 adapter stekers, USB kabel
 • Software: Adobe Photoshop Lightroom 5 (gratis download na registratie van de camera), Leica T APP voor iOS (remote control en foto-overdracht)
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie