Fujifilm voor ruig en ruw werk

Voor al je avonturen: Fujifilm FinePix XP130

Jasper van Bladel 1178 0
Nieuw van Fujifilm: de FinePix XP130. Deze robuuste lichtgewicht camera is een opvolger van de Fujifilm XP-lijn, waarvan er in de loop van de tijd al meer dan 5 miljoen van verkocht zijn. De camera is op vier punten extra verstevigd en beschikt over Bluetooth-technologie om gemaakte foto’s en video’s nog eenvoudiger te kunnen delen.

De FinePix XP130 is een zeer stevige camera die tegen een stootje kan. Niet alleen is hij stofdicht en waterdicht tot 20 meter. Hij is ook valbestendig tot 1.75m. Vorst deert deze camera weinig. Zo kan hij eenvoudig gebruikt worden in de sneeuw of onder ijzige omstandigheden. De XP130 durft ieder avontuur aan en vraagt erom gebruikt te worden.

Naast de verstevigingen die deze camera zo robuust maken beschikt de FinePix XP130 over Bluetooth-technologie. Hierdoor kunnen de gemaakte afbeeldingen zeer eenvoudig direct draadloos op een smartphone of tablet worden geplaatst.

De XP130 is lekker klein en weegt slechts 207 gram. Hij is uitgerust met een FUJINON objectief en een 16,4 Megapixel ‘back illuminated’ CMOS sensor.

Buiten

De XP130 is ontwikkeld om te worden gebruikt tijdens diverse buitenactiviteiten. Zo is er bijvoorbeeld extra aandacht geschonken aan een goede grip, waardoor de camera bijzonder makkelijk is vast te houden en te bedienen. Tegelijkertijd is er rekening gehouden dat hij tegen een stootje kan en daardoor kent deze camera een dubbele vergrendeling voor wat betreft het batterijcompartiment. De XP130 voldoet aan de IP68*4 standaard voor water- en stofdichtheid. Zo hoeft niemand zich zorgen te maken als de camera in het water of op de grond valt. Of, wanneer deze vies wordt door zand of modder. Zo is deze camera ook robuust genoeg om veilig te worden gebruikt in kinderhanden.

Sensor

De XP130 is uitgerust met een 16.4 Megapixel ‘Back Illuminated’ CMOS sensor en een FUJINON objectief dat beschikt over een 5x optische zoom die begint vanaf 28mm. Deze optische zoom kan worden uitgebreid met een digitale zoom van maar liefst 10x door gebruik te maken van FUJIFILM’s ‘Intelligent Digital Zoom technology’. De camera is uitgerust met een optisch stabilisatie.

De XP130 is uitgevoerd met een hoogwaardig en groot 3.0-inch LCD scherm dat beschikt over maar liefst 920K dots. Het LCD scherm kent een goede lichtreflecterende laag. Ondanks zijn kleine afmeting zijn de knoppen op deze camera goed en eenvoudig te bedienen, zelfs wanneer je handschoenen draagt.

Nog niet eerder op deze camera’s te vinden is de nieuwe elektronische waterpasfunctie die aan de XP130 is toegevoegd. En met behulp van de functie ‘oog detectie’, is het maken van portretfoto’s nog nooit zo eenvoudig geweest omdat de camera zelf automatisch zal scherpstellen op de ogen van de geportretteerde.

De XP130 kent verder nog een aantal andere unieke mogelijkheden zoals de functie ‘Cinemagraph’, waarbij een stilstaande foto toch bewegende elementen kan bevatten. Verder kunnen er met deze camera time-lapse opnames worden gemaakt waarbij een reeks foto’s automatisch worden omgezet in een kleine filmopname. Daarnaast kunnen er 10 opnames per seconde met deze camera worden gemaakt. Filmen kan in 1080P tot 60 beelden per seconde. De adviesprijs van de camera bedraagt € 219 en de XP130 is beschikbaar vanaf februari 2018.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper