Gratis!

Vijf gratis alternatieve programma's voor videobewerking

Renzo Gerritsen 5268 0
Als de prijs het enige is wat jouw tegenhoudt om professionele videobewerkingssoftware aan te schaffen, dan hebben we goed nieuws! In dit artikel vind je vijf gratis programma's waarin jij je video's kunt bewerken met de voor- en nadelen.

Davinci Resolve

DaVinci Resolve is een programma van Blackmagic Design en werkt op zowel Windows, Mac en Linux. Technisch gezien kun je alle basisbewerkingen voor videobewerking uitvoeren in Resolve zoals knippen en splitsen en je kunt teksttitels en overgangen toevoegen. Waarin dit programma het sterkst is is echter kleurcorrectie, dus ben je in de nabewering veel bezig met color grading, dan heb je aan dit programma meer dan genoeg. Als je het tabblad 'Kleur' in het onderste menu opent, is het een heel ander niveau van bewerken.

Davinci Resolve isk geen programma om snel een video mee te bewerken. Als je nog nooit hebt gewerkt met kleurcorrectie op professioneel niveau zou je gemakkelijk overweldigd kunnen raken. Ook heeft DaVinci Resolve hogere systeemvereisten dan de andere programma's in dit artikel, waardoor het soms niet snel genoeg is. Meer informatie over dit programma vind je hier.

Davinci

Lightworks

Lightworks werd in eerste instantie ontwikkeld voor professionele filmmakers en kwam pas in 2013 beschikbaar voor openbaar gebruik. Daarom is het lastig voor iemand zonder veel ervaring in dit soort programma's om met dit programma te werken. Daarnaast mist de functie wellicht snelle kleurenfilters of een aantal moderne speciale effecten, maar als je wilt dat je hobby voor filmmaken een carrière wordt is Lightworks een geweldige app om je vaardigheden aan te scherpen. 

Doordat het een lastig programma is als je slechts wat video's wilt bewerken, dan is Lightworks niet het juiste programma voor jou. Wil je echt intens video's willen bewerken, dan kan je prima terecht bij dit programma. Een tweede nadeel is dat je met de gratis versie alleen video's rechtstreeks naar YouTube of Vimeo kunt exporteren met de 1080p-resolutie. Meer informatie over dit programma vind je hier.

Lightworks

VSDC

VSDC is een multimediasoftwarepakket dat beschikbaar is in één dashboard. Afgezien van de video-editor, krijg je een screen capture-app, webcam video-recorder, slideshow maker, voice-over tool en een dvd-brander. De aanpak van de interface is hier ook enigszins onconventioneel en kan je zelfs doen denken aan de Microsoft Office-look. Het lastige menu verbergt echter enorm veel mogelijkheden.Neem de Blending Mode als voorbeeld. Het is niet de meest voor de hand liggende, maar duidelijk een van de meest artistieke functies in videobewerking. Technisch gezien kan je hiermee meerdere videoclips en afbeeldingen in één samenvoegen en indrukwekkende effecten creëren. VSDC heeft meer dan 30 Blending Modes waarmee je kan experimenteren. 

Een nadeel is dat VSDC alleen beschikbaar is voor Windows-gebruikers. Ten tweede is dit programma erg lastig als je ervaring hebt met een ander programma, omdat VSDC totaal anders werkt dan alle andere bschikbare programma's. Meer informatie over dit programma vind je hier

VSDC

Videopad

Videopad is een video-editor voor persoonlijk gebruik. In tegenstelling tot Lightworks heeft het een duidelijke en gebruikersvriendelijke structuur waardoor het voor veel mensen makkelijk is te gebruiken. De app duurt slechts een paar seconden om te installeren en biedt een behoorlijke keuze aan overgangen, audio- en video-effecten, Chroma Key en stop-motionanimatie. Videopad is ook een van de eerste hulpmiddelen om 360-graden videobewerking te ondersteunen.

De meest indrukwekkende functie van dit programma is video-masking. Het is een handig hulpmiddel als je iets in een video wilt vervagen of als je een kleureffect op een bepaald gebied wilt toepassen. Meestal is het toepassen van een masker een behoorlijke uitdaging. Met Videopad kan het in een paar klikken. Het nadeel van dit programma is dat er slechts twee audiosporen gratis worden ingeschakeld. Dat betekent dat als je aan een groot project werkt met meerdere bestanden met geluid, en je moet ze allemaal gebruiken, je een software van derden moet gebruiken om audio te mixen voor het hele project. Meer informatie over dit programma vind je hier.

Videopad

SHOTCUT

Er zijn niet zo veel goede open source video-editors, maar Shotcut is daar een van. Het is Open Source en dat betekent dat het beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux-gebruikers. Met zijn minimalistische interface is Shotcut in staat alle essentiële videobewerkingshandelingen uit te voeren, waaronder filmrestauratie, beeldstabilisatie en witbalans. Wat Shotcut echter onderscheidt is de ongelooflijk effectieve Chroma Key-tool. Chroma Key is geen ongebruikelijke functie voor videobewerkingssoftware, maar eerder een must-have. Elk programma heeft echter een eigen aanpak voor het verwijderen van de groene achtergrond van een video, want daar wordt Chroma Key het vaakst voor gebruikt, namelijk bij gebruik van ee blue of green screen. De manier waarop Chroma Key wordt geïmplementeerd in Shotcut maakt het echt een goed idee. Als je ooit een groen scherm in een video snel en schoon moet vervangen, hoef je niet verder te zoeken.

Ten eerste is het typisch voor open-sourceprogramma's om technische ondersteuning van hoge kwaliteit te missen. Voor de meest ongebruikelijke vragen moet je op het forum vertrouwen. Ten tweede vereist de software een paar extra aanpassingen voor Windows-gebruikers. Volgens de officiële F.A.Q. kunnen verouderde hardwarestuurprogramma's regelmatig crashes veroorzaken. Meer informatie over dit programma vind je hier.

Shotcut

Conclusie

Natuurlijk is het onmogelijk om professionele bewerkingstools zoals Premiere Pro van Adobe volledig te vervangen door gratis alternatieven, hoewel DaVinci Resolve in de buurt komt. Als het echter een eenmalige klus is en het een specifieke functie is waarnaar je op zoek bent, dan hoef je niet altijd je portemonee te trekken.. Zoals je ziet zijn er behoorlijk wat gratis programma's beschikbaar.

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen | Redacteur

Professioneel fotograaf en initiatiefnemer van Avondfotografie.nl

Bekijk alle artikelen van Renzo