Video: Ultieme gids voor anamorfisch filmen

Video: Ultieme gids voor anamorfisch filmen

Itam van Teeseling 284 0
Wat zijn anamorfische objectieven en hoe kan je ze gebruiken? Tom Amos legt het uit in zijn "ultieme gids voor anamorfische video en objectieven".

Het gebruik van anamorfische objectieven is eigenlijk ontstaan als methode om met gewone 35mm film toch "widescreen" te kunnen filmen. Een anamorfisch objectief versmalt eigenlijk de projectie van het licht op de film (tegenwoordig de sensor) waardoor er meer beeld op het medium past. In de montage kan het beeld dan worden uitgerekt naar breedbeeldformaat.

Naast een praktische oplossing brengt het gebruik van anamorfische lenzen ook een bepaalde look met zich mee. Hierdoor is het gebruik van deze lenzen (of anamorfische lensadapters) tegenwoordig nog steeds populair. De karakteristieke, uitgerekte 'lensflare' en de typisch ovaal gevormde 'bokeh' is voor veel DSLR-filmers die het zich kunnen veroorloven, dan ook een reden zulke lenzen te gebruiken.

Cameragoere Tom Amos legt in onderstaande video uit hoe deze lenzen werken en behandelt verschillende objectieven. Ook laat hij nog een handig truckje zien om voor een paar cent net te doen alsof je anamorphic filmt.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam