Video: sneller werken met After Effects

Video: sneller werken met After Effects

Itam van Teeseling 443 0
Werken met Adobe After Effects kan soms wat chaotisch zijn. Een onoverzichtelijke tijdlijn, tientallen menuutjes en trage previews maken het soms frustrerend . Pond5 maakte deze video met vijf tips die je workflow wat effici├źnter maken.

1. Organiseer je projecten

Deze tip ligt voor de hand maar is typisch een gevalletje van "nu even niet, dat doe ik nog wel een keertje". Organiseer je projecten en je materiaal. Zet alle bestanden in aparte mappen, zoals geluid, afbeeldingen, videomateriaal, imports, etc. Het scheelt tijd en frustratie als je dingen makkelijk en snel kan terug vinden.

2. Gebruik keyframe shortcuts

Het verslepen van keyframes om je animatie beter te timen kan lastig zijn. Je keyframes heb je meestal zo geplaats dat de animatie lekker loopt. Als je de animatie moet versnellen of vertragen kan je er voor kiezen elke keyframe apart te verslepen, maar grote kans dat heel de timing van je animatie in de waar loopt. Handiger is om de sneltoets alt (of option voor mac) + klik en sleep te gebruiken. Je geselecteerde keyframes worden dan verhoudingsgewijs ten opzichte van elkaar verplaats, waardoor de timing van je animatie altijd hetzelfde blijft.

3. Previews in lagere resolutie

Complexe After Effects-projecten kunnen gaan haperen tijdens het previewen. Dit heeft te maken met dat er niet genoeg grafisch RAM-geheugen is om de animatie af te spelen (afhankelijk van de gebruikte rendermethode). Door de preview op een lagere resolutie te zetten wordt het benodigde RAM-geheugen verminderd en zal de video beter en responsiever afspelen. Wederom minder frustratie en meer kans om je deadline te halen.
Een andere methode om After Effects wat sneller te laten werken is de "region of interest" te gebruiken. Zo kader je allen het gedeelte van je animatie in waar je ook echt mee bezig bent. De rest hoeft dus niet gerenderd te worden waardoor je geheugen en rekenkracht vrijmaakt voor wat op dat moment van belang is.

4. Makkelijk vervangen van layers

Bestanden in layers vervangen, maar met behoud van de properties in die layer, is een eitje. Door de alt- of optietoets ingedrukt te houden als je een bestand uit de file browser sleept naar de betreffende layer worden alle properties van de bestaande layer behouden. Dit scheelt weer een hoop gedoe met het opnieuw instellen van de layereigenschappen.

5. Sleep met het handgereedschap

Deze kende je misschien al, maar het beeld verslepen kan ook zonder die onhandige scrollbars te gebruiken. Door de spatie ingedrukt te houden en vervolgens op je animatie te slepen kan je heel eenvoudig je canvas verplaatsen.

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam