Video: de beste manier om foto's te verscherpen in Photoshop

Redactie 2184 0
Een onscherpe foto maak je niet scherp in Photoshop, dus de scherpte moet meteen goed zijn. Natuurlijk kan je wel je scherpte iets verbeteren en je foto helemaal afmaken. In deze video leer je selectief en non-destructief te verscherpen aan de hand van het High Pass filter.

Non-destructief kunnen bewerken is erg belangrijk, omdat je tijdens het bewerken geen pixels beschadigd of weegknipt zondat dat je terug kan naar je originele bestand. Selectief bewerken is handig, omdat niet altijd alles in je foto cherp hoeft te zijn. Fotograaf Colin Smith laat jou in onderstaande video meerdere manieren zien of je foto in Phottoshop te bewerken. De favoriet van Colin is de High Pass Filter. Hij legt uit hoe dit werkt en waarom dit de beste manier is om een afbeelding te verscherpen.

Het gebruik van het High Pass-filter kan lastig zijn als je dit filter nog niet eerder hebt gebruikkt. Je kunt dit filter vinden in het menu onder 'filter'. Vervolgens ga je naar 'Overig' Bevindt zich in het menu Filter onder het submenu Overig. Wanneer je dit hebt geselecteerd zal het beeld zich vullen met 50% grijs. Pas dit filter toe op een gedupliceerde laag van je afbeelding.

 

 

Het High Pass filter werkt door het contrast langs alle randen van een afbeelding te vergroten. Naarmate je de waarde Radius in het filtervenster High Pass verhoogt, merk je dat de randen in de foto scherper zullen worden.  Nadat je de straal, radius, hebt geselecteerd en op OK hebt geklikt, moet je een blend mode, overvloeimodus, kiezen om de High Pass-laag te laten overvloeien met de rest van de lagen. Wanneer je dit op deze manier toepast kan je je foto op specifieke plekken in de foto verscherpen zonder dat de kwalteit van je foto achteruit gaat.

Lees ook: De 30 belangrijkste tools in Photoshop

Lees ook: 10 onmisbare Photoshop-technieken

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie