Video: 15 tips over compositie van vier wereldberoemde fotografen

Redactie 2543 0
Welke camera je ook gebruikt, compositie is naast licht èèn van de belangrijkste onderdelen die een foto een goede foto maken. 4 bekende fotografen geven je tips!

In deze video praten vier bekende fotografen over fotografie en dan met name over de compositie: Wat doen Chase Jarvis, Bob Holmes, Chris Burkard en Marc Silber om de beste compositie te krijgen?

Chase Jarvis zegt dat hij eerst een gebied zonder zijn camera doorloopt voordat hij een opname maakt. Wanneer je door de zoeker van de camera gaat kijken zie je namelijk een stuk minder dan wanneer je eerst het gebied volledig bekijkt door jouw ogen. Bob Holmes komt graag dicht bij zijn onderwerpen en componeert 'bijna intuïtief'. Hij zegt dat hij altijd de randen van het kader scant, want het is 'jouw schuld als er iets in zit dat er niet zou moeten zijn. Je moet je onderwerp 100% van je concentratie geven", zegt Holmes. "Je moet daar zijn en je bewust zijn van alles. Zelfs voordat je door de camera kijkt, moet je je bewust zijn van alles wat er in die afbeelding gaande is." Bob Holmes heeft dus een compleet andere aanpak dan Chase Jarvis.

Marc Silber zegt dat je moet "anticiperen op de actie", zodat je "het op het juiste, exacte moment vastlegt." Dit is het beslissende moment en beschrijft het punt wanneer je op de sluiter nmoet klikken. Het draait allemaal om 'waar je jezelf neerzet en waar je je camera op richt'.

In onderstaande video hoor je nog veel meer van deze 4 bekende fotografen. Welke tip is jouw favoriet?

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie