Verleg de grenzen met FUJIFILM 's nieuwe Tilt-Shift Objectieven

Bryan Oosenbrug 592 0

FUJIFILM presenteert vandaag twee nieuwe tilt-shift objectieven voor haar GFX Serie systeemcamera's, waaronder één Macro tilt-shift objectief. De GFX-camera’s zijn uitgerust met een grootformaat*1 sensor die 1,7 keer groter is dan een 35mm full-frame sensor. De GF30mmF5.6 T/S wordt medio oktober 2023 verwacht, en de GF110mmF5.6 T/S Macro volgt in november 2023.

GF30mmF5.6 T/S

De GF30mmF5.6 T/S is een groothoek tilt-shift objectief met een brandpuntsafstand van 30mm, wat equivalent staat aan 24mm in het 35mm filmformaat. Dit objectief onderdrukt veelvoorkomende problemen die kenmerkend zijn voor groothoekobjectieven, zoals vervorming en ghosting, waardoor er een hoogwaardig en gedetailleerd beeld ontstaat. Dit objectief is bij uitstek geschikt voor landschapsfotografie, waarbij alles in het beeldkader scherp moet zijn, van het gras op de voorgrond tot aan verre horizon.

Daarnaast zal dit objectief ook fotografen aanspreken die zich bezighouden met architectuurfotografie, omdat vervormingen die vaak optreden bij het fotograferen van hoge gebouwen, eenvoudig kunnen worden gecorrigeerd. Dit tilt-shift objectief beschikt over een optisch ontwerp dat een beeldcirkel afdekt van maar liefst 85mm, waardoor de fotograaf in staat wordt gesteld om het beeld tot ±15mm te verschuiven.

GF110mmF5.6 T/S Macro

De GF110mmF5.6 T/S Macro is een mid-telefoto tilt-shift macro-objectief met een brandpuntsafstand van maar liefst 110mm, wat equivalent is aan 87mm ten opzichte van het 35mm filmformaat. Dit objectief kent een maximale reproductieverhouding van 0,5x en onderdrukt verschillende soorten aberratie, waaronder vervorming, laterale chromatische aberratie en axiale chromatische aberratie, waardoor het een meer dan uitstekende beeldresolutie kan weergeven. De GF110mmF5.6 T/S Macro is bijzonder geschikt voor commerciële fotografie, stilleven, reproductie- en productfotografie en waarbij de focale positie van een onderwerp in close-up door de fotograaf vrij kan worden gecontroleerd.

Zowel de GF30mmF5.6 T/S als de GF110mmF5.6 T/S Macro, bieden een tilt-functie waarmee de optische as kan worden gekanteld, en een shift-functie voor het parallel verplaatsen van de optische as. Dit stelt de gebruiker in staat om opzettelijk gebieden in scherptediepte en perspectief te manipuleren. De objectieven beschikken daarnaast over een draaimechanisme waarmee de kantel- en verschuivings-richtingen naar iedere hoek kunnen worden aangepast, van loodrecht tot parallel, zonder in te hoeven boeten aan de beeldkwaliteit. Zo kan alles uit het FUJIFILM GFX-systeem worden gehaald.

Samen met de aankondiging van deze nieuwe objectieven onthult FUJIFILM ook een nieuwe roadmap voor toekomstige GF-objectieven. Deze roadmap bevat toevoegingen zoals een veelgevraagde ultra-telefoto prime-objectief en een powerzoom-objectief. Deze objectieven zijn momenteel in ontwikkeling en zullen de mogelijkheden op het gebied van video- en creatieve expressie verder verbreden, waardoor video- en fotografen nog meer vrijheid krijgen om hun visie om te zetten in beelden.

De GF30mmF5.6 T/S wordt verwacht medio oktober 2023 en de GF110mmF5.6 T/S Macro medio november 2023. Verdere details over de prijsstelling en beschikbaarheid zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt. Houd de officiële Fujifilm-website en geautoriseerde dealers in de gaten voor de meest actuele informatie.

afbeelding van Bryan Oosenbrug

BryanOosenbrug | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanBryan