Verkoop-expositie Piet Goede voor het goede doel

Julian Huijbregts 1846
Piet Goede (1918-2006) was succesvol architect, bekroond fotograaf en uniek beeldhouwer in hout. Vele foto's en houtsculpturen en worden nu tentoongesteld en verkocht in het Gorcums Museum. De opbrengst gaat naar het Nederlands Herseninstituut te Amsterdam.

Persbericht:

Naast een carrière als architect begon Goede als autodidact te fotograferen. Zijn bevlogenheid met driedimensionale vormen en hoe het licht hierop valt, trokken direct de aandacht. Zijn opnamen werden wekelijks geplaatst op de voorpagina van De Groene Amsterdammer van 1957 tot 1963. Samen met Cas Oorthuys en Cor van Weele legde hij het dagelijks leven in de stad vast. Deze beeldtaal was en is nog steeds uniek. Joris Ivens kan gezien worden als een wegbereider met zijn speciale oog voor detail, schaduw en vorm. Beelden die veel fotografen nog steeds als inspiratiebron dienen maar onnavolgbaar lijken te zijn.

Voor de KLM maakte hij luchtfoto’s waarvoor hij verschillende vluchten maakte. Daarmee werd het kantoor van de KLM verrijkt. Ook voor het kantoor van de ABN bank werden zijn foto’s gevraagd.  Als bekroning ontving hij in 1966 de eretitel Meister der Leica. Tentoonstellingen kreeg hij in o.a. het Leids Prentenkabinet en de Koninklijke Academie Den Haag. Hij participeert in 1961 in de groepstentoonstelling “Dag Amsterdam ” in het Stedelijk Museum, georganiseerd door Wil Sandberg, waarbij 10 foto’s werden aangekocht door het Stedelijk. “Strijklicht op de Weteringschans” is de titel van één van de foto’s, waarbij een verticaal zwart-wit patroon pas na even ogen knipperen te herkennen is als gevelbeeld.

Maar het maken van driedimensionale visioenen in hout was waarschijnlijk zijn grootste passie. Naar verluidt werkte hij bezeten maar intens gelukkig aan zijn plastieken. De kinetische plastieken zijn geïnspireerd op de natuur, van supergrote spiraalvormige sterrenstelsels tot de ultrakleine dubbele helix van het DNA-molecuul. Het werk is opgebouwd uit eenvoudige elementen: gestapelde raamwerken in de vorm van driehoeken, vierkanten, trapezoïden en zeshoeken, gedraaid en verschoven ten opzichte van elkaar. Ook maakte hij superstructuren van spiralen, bollen en kegels. Fraaie foto’s maakte Piet in zijn atelier met de zelfontspanner. Zijn vriend Wim Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum, was enthousiast over zijn werk. Dit leidde tot exposities in onder andere museum Fodor te Amsterdam, Museum Waterland in Purmerend, ABN in Nijmegen en Amsterdam en Heineken Galerij in onze hoofdstad.

Ondertussen was zijn beroep architect. Van 1953 tot 1967 was hij hoofdontwerper en belangrijkste tekenaar bij architectenbureau Duintjer. In 1966 werd de Nederlandse Bank op het Frederiksplein te Amsterdam gerealiseerd. In eigen beheer verzorgde hij talrijke ingenieuze verbouwingen voor familie en vrienden. In 1990 ontwierp hij een woonhuis voor zijn zoon in Bosch en Duin en in 2005 breidde hij deze uit tot een harmonieus geheel met veel glas. Tot het allerlaatst bleef hij, vanaf zijn ziekbed, volkomen helder en heel betrokken adviseren over de uitvoering.

Informatie

Tentoonstelling Piet Goede, Multitalent, zaterdag 1 juni t/m zondag 9 juni 2013, Gorcums Museum, Grote Markt 17, 4201 EB Gorinchem. Open: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 u., zondag 11.00-17.00 u. Lezing van hoogleraar Neurobiologie Dick Swaab op 1 juni over 'Kunst en het Brein'. Voor alle informatie, incl. verkoop Goedes werk: gorcumsmuseum.nl.

Piet Goede
Piet Goede in atelier, foto: Piet Goede