Verbeter je interieurfotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 1379

Interieurfotografie draait om goed en duidelijk beeld. Dit komt omdat interieurfotografie vaak een bepaald doel heeft, namelijk het beste van een woning laten zien. Zodra je fotografeert voor de verkoop van een woning is het belangrijk dat alles klopt. Om je interieurfotografie te verbeteren hebben we vrij aandachtspunten op een rijtje gezet.

Witbalans bij interieurfotografie

De witbalans moet precies goed zijn bij interieurfotografie, echter is dat soms wat lastig. Het daglicht weerkaatst via de muren, het plafond en de vloer. Hierdoor kan de camera het lastig krijgen met de witbalans. Zodra de witbalans niet goed is kan het zo zijn dat de kleuren in de foto niet overeen komen met de kleuren van de woning. Om dit te voorkomen is het verstandig om altijd in RAW te schieten. Zo kan je altijd in de nabewerking de witbalans aanpassen.

Wacht tot het blauwe uurtje

Wanneer je zowel binnen als buiten wilt vastleggen op één foto, kan je het beste wachten op het blauwe uurtje. Het blauwe uurtje is wanneer de zon net onder de horizon is. Tijdens het blauwe uurtje is het licht erg zacht wat een soort magisch gevoel aan je interieurfotografie geeft. Daarnaast is de tuin nog zichtbaar op de foto omdat het niet overbelicht is. Dus als je vanuit binnen naar buiten wilt fotograferen, dan is wachten op het blauwe uurtje zeker aangeraden.

Maakt gebruik van het licht

Tegenwoordig zijn veel woningen voorzien van slimme interieurverlichting. De gekleurde interieurverlichting geeft de foto een andere sfeer. Om dit te accentueren in je interieurfotografie is het handig om de gordijnen dicht te doen zodat er geen afleidend licht van buiten te zien is.

Bijsnijden van interieurfotografie

Bij interieurfotografie is het belangrijk dat er geen delen van meubels worden afgesneden aan de rand van de foto's. Dit wekt verwarring op bij de kijker wat niet gunstig is als het aankomt bij het verkopen van iets. Een tip hiervoor is om de foto ruimer te nemen dan dat je in gedachten hebt. Op deze manier kan je altijd nog de foto bijsnijden tijdens de nabewerking.

Dodge en burn je interieurfotografie

Wil je de aandacht naar een bepaald element in de kamer wilt brengen? Gebruik dan in de nabewerking dodging en burning. Met dodging voeg je licht toe aan de foto en met burning haal je licht weg. Dit is in Lightroom te doen met behulp van de brushtool. Met de brushtool kan je precies aangeven waar je meer of minder licht wilt. Let er wel op dat je niet te veel met de dodging en burning te werk gaat omdat dit er nep uit kan komen te zien.

Lees ook: Verbeter je architectuurfotografie

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van foto456_152956

Wat nogal eens vergeten wordt is dat de Cri waarde van led of spaarlampen op een locatie soms te laag is voor een goed kleurweergave. Voor een optimale kleurweergave kan je dan beter gebruik maken van eigen flits- of ledverlichting.