De beste fotoboeken

Uitgelicht: fotoboeken over sportfotografie

Christel de Wolff 1521 0

Ben jij een sportfotograaf of zou je dat graag willen worden? Wil je geïnspireerd worden door schitterende foto’s van grote fotografie meesters of ben je op zoek naar lesstof? We hebben een mooie selectie van inspirerende en informerende fotografieboeken voor je op een rij gezet. 

Het is niet voor niets dat we in dit artikel focussen op sportfotografie. DIGIFOTO Pro 6.2022 staat namelijk vrijwel geheel in het teken van sportfotografie en alles wat hierbij komt kijken; van snelle camera's tot rolling shutter effect en van inspirerende interviews tot tip om zelf aan de slag te gaan. Lees DIGIFOTO Pro 6.2022 digitaal in onze webshop

Marc Aspland - The Art of Sports Photography

Een van de meest getalenteerde sportfotografen van vandaag, Marc Aspland, presenteert de hoogtepunten van een legendarische carrière die ongelooflijke momenten in de sport documenteert. De Chief Sports Photographer van de London Times, Marc Aspland, legt al een kwart eeuw de schoonheid en het drama van sport vast. Dit elegante en luxueus vormgegeven boek bevat meer dan honderd afbeeldingen uit het persoonlijke archief van de fotograaf. Enkele van de meest prominente figuren in de wereldsport, zoals David Beckham, Usain Bolt, Rafael Nadal, Mike Tyson, Jessica Ennis, Roger Federer en Jonny Wilkinson, zijn vastgelegd in indringende en oogverblindende beelden. Of hij nu cruciale momenten in Champions League-voetbal, wedstrijden op Wimbledon, de Tour de France, het WK rugby of de Olympische Spelen documenteert, Aspland, in de woorden van Oliver Holt, "overstijgt de actie om te ondernemen in de ontembaarheid van de menselijke geest; de zoektocht naar perfectie en vervulling; en weerspiegelt de adembenemende schoonheid van de wereld om ons heen." Fans van sport, fotografie en portretten zullen op elke pagina van deze spannende uitgave iets vinden om hen te verbazen.

Adviesprijs: $ 49,95 |EAN: ​​9783791381169 | Info: prestelpublishing.penguinrandomhouse.de

Hannelore Vandenbussche - Human Playground, why we play

Dit boek is voor het eeuwige kind in ons allemaal: weinig bekende spellen van over de hele wereld worden voor het eerst aan het grote publiek gepresenteerd. Waarom spelen we? Dat is de vraag die de Belgische fotografe Hannelore Vandenbussche heeft onderzocht. In tal van landen heeft ze de wereld van sport, passie, speelse vergelijking, transitie en emancipatie vastgelegd in prachtige foto’s. De atleten die ze portretteert cultiveren oude tradities of veroveren nieuw terrein, betwisten rituelen en vieren uitbundige vieringen rond hun spelen. Ontmoet in dit boek de Buzkashi in Afghanistan op hun paarden, de stokvechters Donga in Ethiopië, rugbyspelers in het Verenigd Koninkrijk, worstelaars in Bolivia en vele anderen. Dit buitengewoon prachtige fotoboek is gewijd aan een onderwerp dat nog nooit eerder is verteld.

Adviesprijs: € 68,00 | ISBN: 9783961713776  | Info: teneues.com

Nico Delmeire - De Sportfotobijbel

Een sportfoto maken is een vak apart. Je komt thuis van een sportwedstrijd en bijna al je foto's zijn onscherp... Het plezier in je het maken van sportfoto's is zo snel weg. Bij de volgende wedstrijd blijft je camera thuis. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Je wilt juist een mooie foto van je zoon of dochter in actie! Een foto waarop je juist dat mooie belangrijke moment vastlegt en waarop ze jaren later nog trots terug kunnen kijken. In dit boek geeft sportfotograaf Nico Delmeire je eenvoudige, praktische tips waardoor je perfecte sportfoto’s kunt maken onder alle omstandigheden  Je ontdekt bijvoorbeeld: hoe je die ene actie perfect scherp in beeld krijgt, ook als je in een donkere hal fotografeert. Of; wat de beste plek is om de foto te maken die geen van de andere fotografen heeft. En ook; hoe je zowel binnen als buiten beweging kunt bevriezen, zodat je het juiste moment pakt. En natuurlijk; Hoe je - ondanks dat je bij sport nooit weet wat er gaat gebeuren - toch dat plaatje maakt wat je vooraf in gedachten had. Dit boek is er om je te inspireren en om met plezier prachtige sportfoto's te maken. Niet met lange technische verhalen, maar met 101 praktische en eenvoudige voorbeelden.

Adviesprijs: € 25,00 |ISBN: 9789492325075| Info: photofacts.nl

Huub Keulers en Marcel van der Looij - Sportfotografie

Sportfotografie is een onderdeel van de fotografie dat door veel mensen wordt beoefend. Een groot deel hiervan ervaart echter dat hun foto's er niet uitzien zoals die in magazines en kranten verschijnen. Hoe krijg je het voor elkaar om je foto's wat meer te laten lijken op professionele foto’s, zonder gelijk duizenden euro’s aan apparatuur uit te moeten geven? Een antwoord hierop krijgen, is een van de redenen waarom dit boek geschreven is. Het is geen doorsnee boek, maar feitelijk het beste van twee werelden. Enerzijds kan zowel de beginnende als de gevorderde amateursportfotograaf hier tips en trucs uithalen die makkelijk zijn toe te passen in de praktijk. Anderzijds is het voor iedereen met een hart voor sport interessant om mooie sportfoto’s te bekijken. Het kloppend hart van dit boek is het gedeelte waarin het fotograferen van vijftig sporten wordt beschreven. De auteurs hebben dit op laagdrempelige wijze gedaan, alsof ze naast je zitten en met je in gesprek zijn. Hun werkwijze, tips en trucs zijn gebaseerd op jarenlange ervaring in de sportfotografie. Ze proberen het vooral niet te technisch te maken, want techniek is maar een heel klein onderdeel van sportfotografie. Het is belangrijk dat je het gaat zien en er plezier in krijgt, maar vooral dat je merkt dat je betere foto’s gaat maken. 

Adviesprijs: € 39,99 |ISBN: 9789463560771 | Info: vanduurenmedia.nl

Maak kans op een van de drie schitterende fotoboeken - beschikbaargesteld door Terra en Lannoo

Ben jij niet zo van de sporfotografie, maar duik je liever de natuur in? Dan is onze nieuwe fotowedstrijd Natuur wellicht wat voor jou. Te winnen vallen drie prachtige boeken van Uitgeverij Terra en Uitgeverij Lannoo. Lees meer en doe mee! 

Fotowestrijd: Natuur

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel