Tutorial: color grading voor video

Tutorial: color grading voor video

Redactie 3709 0
Voor veel videomakers is color grading de eerste stap naar professionelere video's. Het manipuleren van kleuren kan video een hele andere sfeer geven en tevens een professionelere look.

Color grading kan het verschil maken tussen een normale huis-tuin-en-keukenvideo en een professioneel ogende video. Beelden die direct uit de camera komen zien er "normaal" uit. De kleuren komen enigszins overeen met de realiteit. Afhankelijk van de camera en de instellingen zijn de kleuren wat contrastloos en plat.

Kleurcorrectie

Er is een verschil tussen kleurcorrectie en color grading. Kleurcorrectie is vaak de eerste stap van color grading. Het is extreem moeilijk om tijdens het filmen de instellingen zodanig bij te stellen dat het beeldmateriaal constant perfect is. Dit heeft te maken met veranderend licht en veranderende situaties. Daarom is het zaak om in de montage kleurcorrectie aan te passen. Denk hierbij aan het instellen van de kleurbalans en over- en onderbelichting corrigeren .

Color Grading

Color grading gaat een stapje verder dan kleurcorrectie. Hier gaat het er om het beeld aan te passen naar je smaak, of het effect dat je beoogt met je video. Denk hierbij aan het aanpassen van contrast, verzadiging, kleurtemperatuur, etc. Maar het kan ook een stapje verder gaan. Zo kun je tijdens color grading onderwerpen uitlichten en onderdelen in het beeld donkerder maken, een andere kleur geven, etc.

In onderstaande video laat Matti Haapoja zien hoe je eenvoudige color grading toepast in Adobe Premiere. Er bestaan ook programma's die zich puur en alleen richten op color grading en zijn zeer geavanceerd. Het is dus zeer aan te raden te starten met een programma als Adobe Pro of Final Cut Pro X.

 

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie