Tutorial: belichten met vuur

Tutorial: belichten met vuur

Itam van Teeseling 1476

Je scene verlichten met vuur maakt je shot sfeervoller, maar het maakt het lastig om goed te belichten. Vuur, in de vorm van bijvoorbeeld een open haard of een kaars, is lastig te controleren en reikt niet ver.

Lichtsterke objectieven

De truc zit hem in erg lichtsterke objectieven te gebruiken. In deze video zie je heel goed het verschil tussen objectieven die variëren van F2.8 tot F0.7 en het effect dat deze hebben op de belichting met vuur.

Verborgen lampjes

Een ander trucje is om een klein lampje te verbergen in een kaars, die de kaars doet illumineren en dus zorgt voor meer licht richting je object. Het is even creatief zijn, maar door een deel uit de kaars te snijden past er een klein lampenpeertje in. Wanneer je die ook voorziet van een dimmer wordt het al helemaal handig,

Licht richten met een lens

Licht dat van vuur komt is ongeorganiseerd. De fotonen schieten alle kanten op. Door een geschikte lens voor de kaars te zetten kunnen de fotonen enigszins gericht worden waardoor de lichtstralen geconcentreerd op je object vallen. Denk maar aan een vuurtoren.

Vuur simuleren met lampen

Aan de andere kant kan je ook vuur simuleren met meerdere lampen. Je kan dit doen door filters te gebruiken en de lampen willekeurig aan en uit te zetten om het flikkeren te simuleren.

Bekijk de video van Premium Beat en ontdek hoe professionals met vuur belichten.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam