Tools, tips en trucs voor fotobewerking

Redactie 592 0
Wil je jouw foto’s bewerken en nog mooier maken? Op internet zijn hiervoor slimme tools en instructies te vinden. Professionele programma’s zijn duur, maar gelukkig zijn er ook ontzettend goede tools die gratis zijn. Daarnaast staan er tal van filmpjes online die je op weg helpen om fotobewerking onder de knie te krijgen. Met onze tips voor gratis tools en handige tv-programma’s kom je tot de beste resultaten.

Het aanpassen van foto’s hoeft niet moeilijk en zeker niet duur te zijn. Vlekjes op de huid retoucheren, afbeeldingen bijsnijden, een donkere foto lichter maken; het is allemaal digitaal te regelen. Gewoon via een app op je smartphone of op je computer via een gratis (online) programma. De variatie in tools die je zonder kosten kunt gebruiken, is groot: sommige hebben eenvoudige mogelijkheden, terwijl andere zeer uitgebreid zijn en niet onderdoen voor programma’s waarvoor je moet betalen.

1. Pixlr

Via de website van Pixlr kun je op een gemakkelijke wijze snel je foto’s verbeteren. Er is een mobiele app en er zijn online twee gratis versies om mee te werken: Pixlr Express en Pixlr Editor. De eerste is een beknopte versie waarmee veelgebruikte bewerkingen gauw te realiseren zijn. De andere is een stuk uitgebreider.

2. Photoshop Express Editor

Adobe Photoshop is het populaire fotobewerkingsprogramma waar je voor moet betalen. Online kun je echter gratis gebruik maken van een simpele versie hiervan: Photoshop Express Editor. Je kunt je foto’s hiermee snel verfraaien en leuke elementen toevoegen.

3. Google Foto’s

Met Google Foto’s kun je al je foto’s in de cloud bewaren en online snel een aantal eenvoudige bewerkingen doen.

4. Photopea

Photopea is een uitgebreid en geavanceerd online bewerkingsprogramma. Hiermee kun je zelfs bestanden die gemaakt zijn met het professionele Adobe Photoshop bewerken.

5. GIMP

Zoek je naar een uitgebreide gratis tool die je offline kunt gebruiken op je computer? Dan is GIMP zeker het proberen waard. Dit programma kent zeer veel mogelijkheden en benadert daarmee de professionele tools. Vanwege de vele menu’s en vensters zal het even duren voordat je de weg goed kent in GIMP, maar dan heb je wel een zeer complete gereedschapskist voor het bewerken van al je afbeeldingen.

Foto’s leren bewerken

Via internet en tv zijn je kennis en kunde van het bewerken van je fotomateriaal bij te spijkeren. Een dure cursus volgen is kortom niet nodig. Op YouTube zijn diverse kanalen met video’s over fotobewerking te vinden. Deze tutorials leggen je stap voor stap uit hoe je met een bepaald programma werkt. Ook zijn er op internet en tv speciale filmpjes met een eenvoudige uitleg voor kinderen te zien, bijvoorbeeld van het Klokhuis en Zapp. Ook het online of vide de tv raadplegen van de uitzendingen van televisieprogramma’s over fotografie, zoals ‘Het perfecte plaatje’ van RTL, kan je veel bruikbare tips opleveren voor mooie foto's.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie