DIGIFOTO Pro Awards

Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX

Remco Stunnenberg 649 0
De Tokina 16-28mm/f2.8 AT-X PRO FX is een zeer lichtsterk en super groothoek objectief. De prijs/kwaliteitsverhouding is uitstekend. Een aanrader voor iedereen die ook bij weinig licht wil fotograferen.

Met een constante maximale lensopening van f/2.8 is de Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX een indrukwekkend full frame supergroothoek objectief. Bijzonder knap aan het ontwerp van dit topmodel van Tokina is de nagenoeg vertekeningsvrije weergave. Ondanks de bijna-fish-eye brandpuntsafstand is van de kenmerkende groothoekvertekening weinig te bespeuren. Dat maakt deze Tokina bij uitstek geschikt voor wijdse (stads)landschappen en interieurs, maar natuurlijk ook voor creatievere sociale of commerciële fotografie.


Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX: 15 lenzen in 13 groepen

Het objectief is opgebouwd uit 15 lenzen in 13 groepen. De minimale scherpstelafstand bedraagt 28 centimeter. Dat maakt een vergroting van 1:5.26 mogelijk. Het diafragma van dit Tokina objectief is opgebouwd uit negen lamellen. Het 950 gram wegende objectief is zeer robuust ontworpen en bevat rubberen afdichtingen om stof en vocht buiten te houden. Dat maakt dit objectief ook uitermate geschikt om in te zetten bij extreme weersomstandigheden.

De Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX is al wat langer op de markt, maar wij wilden hem zelf eens aan de tand voelen in de praktijk! We hadden namelijk veel positieve verhalen gehoord en gelezen over dit objectief. En inderdaad, de kwaliteit is geweldig. Zeker op 16mm presteert deze Tokina erg goed.

Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX: Lichtsterk over gehele bereik

Verder is dit objectief als gezegd over zijn gehele bereik lichtsterk, en toont hij slechts minimale vervorming in de hoeken. De prijs van dit objectief is met € 639,- bovendien erg gunstig. Voor dit bedrag haal je een uitstekende super groothoek in huis.

Beelden © Remco Stunnenberg (Canon 5D mark IV in combinatie met Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX)

De Tokina AT-X 16-28mm f/2.8 Pro FX is verkrijgbaar met Canon- en Nikon-vatting

Beoordeling

Beeldkwaliteit 8

Bediening 8

Behuizing 7

Prijs / kwaliteit 9

Meer info over Tokina vind je hier

Award

Lees ook: Sirui R-2214X in de praktijk

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco