hulp bij de weekopdracht

Tips voor straatfotografie

Christel de Wolff 1036 0
Heb je onze weekopdracht al gezien? Deze week vragen we om je beste straatfotografie in te sturen. Is dit genre nieuw voor je, maar wil je wel meedoen met de opdracht? Om je een beetje op weg te helpen geven we je een paar tips.

Hou je aan de regels

Voordat je begint met fotograferen is het belangrijk dat je weet wat toegestaan is en wat niet. In ieder land is de wet anders, maar over het algemeen mag je in openbare ruimtes fotograferen. Anders werkt het bij het publiceren van je foto’s. Je hebt dan altijd toestemming nodig van degenen die op de foto staan.

Eerder behandelden we deze belangrijke kwestie al op digifoto Starter. Je leest het artikel hier.

Behalve het volgen van de wet, is het belangrijk om ook naar de wensen van individuen te luisteren. Heb je een mooie foto gemaakt, maar heeft de persoon die er op staat liever dat je hem wist, verspil je tijd dan niet aan een eindeloze discussie en ga gewoon op zoek naar het volgende mooie plaatje. Wees open over wat je doet als je er naar gevraagd wordt. Leg uit dat je straatfotograaf bent en eventueel voor wie of wat je werkt en laat zien waar mensen je foto’s terug kunnen vinden. Visitekaartjes zijn daarbij erg handig!

Maak een plan

Net als bij alle vormen van fotografie is het niet aan te raden om zomaar in het wilde weg te gaan schieten. Je kiest er niet zomaar voor om te gaan fotograferen op straat. Heb je een bepaalde fascinatie voor iets dat zich afspeelt? Zoek dat dan op.

Ook in de manier waarop je te werkt gaat, maak je een aantal keuzes. Kies je voor een telelens of juist een kleine onopvallende camera en ga je rondlopen of blijf je bewust staan op één plek.

Wees onopvallend

Dit lijkt misschien een beetje haaks te staan op het feit dat je open en benaderbaar moet zijn, maar bij straatfotografie is het weldegelijk belangrijk om onopvallend te werk te gaan. Mensen verstarren nu eenmaal als ze doorhebben dat je een foto van ze gaat maken en de spontane momenten zullen meteen verpest zijn.  

Eenmaal goed voorbereid, is het tijd om je bezig te gaan houden met het beeld zelf. Als ervaren fotograaf heb je (misschien onbewust) al wel een beeld van hoe een mooie foto er volgens jou uit moet zien, maar het kan geen kwaad om hier net even wat bewuster mee om te gaan als je op straat fotografeert.

Compositie

De compositie is bij straatfotografie enorm belangrijk omdat er op straat vaak erg veel storende elementen voorkomen die je zoveel mogelijk buiten beeld wilt houden. Kies een duidelijk onderwerp en besteed aandacht aan je kader. Door middel van je diafragma, kun je de achtergrond natuurlijk ook onscherp maken waardoor deze al snel een stuk minder de aandacht opeist.

Een duidelijk onderwerp hoeft daarbij niet één persoon te zijn zoals je zou kiezen bij portretfotografie. Juist op straat gebeuren er vaak meerdere dingen tegelijk die elkaar kunnen versterken. Hou daarom wel een brede blik en anticipeer op wat er zich voor je lens afspeelt en probeer op de juiste manier te vangen in een pakkende compositie.

Tijdstip

Al even belangrijk als je compositie is het tijdstip waarop je fotografeert. Wat er zich op straat afspeelt is heel dynamisch en kan op een ander tijdstip totaal anders zijn. Afhankelijk van welk beeld je zoekt, kan het lonen om eens op een ander tijdstip terug te komen. Hetzelfde geldt voor weeromstandigheden. De sfeer in de stad op een zonnige dag is totaal anders als op een druilerige dag. Doe er je voordeel mee!

Kleur of zwart-wit?

Veel iconische straatfoto’s zijn in zwart-wit en daardoor zijn startende straatfotografen vaak geneigd dat over te nemen. Een kleurenbeeld kan echter net zo mooi zijn of soms zelfs mooier. Er is geen goede of foute keuze en alleen jij kunt de beslissing maken.

Nog meer tips nodig? In de video van Kaiman Wong komen nog tien tips voorbij om jouw straatfotografie tot een hoger niveau te tillen. Ook een goede voorbereiding zoals het dragen van de juiste kleding en schoenen komen hierbij aan bod.

 

 

We zien jouw inzendingen graag tegemoet in onze gallery.

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christelde Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanChristel