Model leren fotograferen als een pro

Tips voor professionele portretfotografie

Tieme Snijders 355 0
Heb je binnenkort een shoot staan met modellen? Lees dan vooral dit artikel! Wij geven jou wat tips om met je modellen om te gaan, en hoe jij kan zorgen voor een gezellige set!

Emotie

Je eigen emotie is belangrijk. Als jij chagrijnig je model aanstuurt en je assistenten, wordt het er niet gezelliger op, op de set. Ooit geholpen door een chagrijnige ober in het restaurant? Werd je vast niet gelukkig van. Je emotie reflecteer je op de mensen met wie je samen moet werken.

Wees geïnteresseerd en doe vooral niet interessant. Interessant doen heeft ook een negatieve weerslag op het model, hij of zij kan zich oncomfortabel gaan voelen. Wees liever geïnteresseerd. Gebruik de naam van je model als je hem of haar aanspreekt. Vaak vinden mensen het ook prettig om op een luchtige manier over zichzelf te praten. Stel vragen aan je model over zijn persoonlijkheid en wat hij of zij zoal leuk vindt.

Oscar Wilde

Deze quote ken je wellicht wel: “Be yourself, everyone else is already taken” van Oscar Wilde. Ook hier geldt weer, ga niet gek lopen doen of anders dan je normaal bent. Dit zorgt voor vreemde situaties en zo voelt je model en je eventuele assistent zich oncomfortabel.

Als fotograaf hoor je als eerste op de set te zijn, en als laatste weg te gaan. Zorg dat het licht van tevoren goed is ingesteld. Je model voelt zich wellicht al wat nerveus, en wordt er nog zenuwachtiger van als ze proef moet gaan staan voor de lichtopstelling.

Als fotograaf moet jij je model aansturen, jij moet de poses weten die je model aan moet nemen. Niet het model. Oefen van tevoren. Ga bijvoorbeeld eens zelf model staan bij een collega-fotograaf. Zo ervaar je ook hoe het is om als model te moeten staan.
Je kan je model op verschillende manieren uitleggen welke pose ze aan moet nemen: Doe het voor, vertel hoe ze moet gaan staan, terwijl jij het voor doet. Voordat je gaat fotograferen, laat je model de pose aannemen.

Wees beeldend

Gebruik liever beelden dan woorden, laat zien hoe je het wilt hebben in plaats van het te beschrijven.

Negeer het verkeerde en prijs het goede. Als je een model aan het fotograferen bent, vergeet dan even wat ze ‘verkeerd’ doet, maar prijs hem of haar de hemel in als ze iets goed doet. Praat tegen je model, zo voelt een model zich het meest comfortabel. Laat geen lange ongemakkelijke stiltes vallen.

One size fits all? Nee. Misschien met kleding, maar met modellen werkt het niet zo. Die ene pose die geweldig was bij dat model dat je gister fotografeerde staat misschien wel helemaal niet zo leuk bij het model dat je morgen gaat fotograferen.

Nog een keer over emotie

Emotie zie je terug in de ogen. Alles kan kloppen, het licht, de locatie, de pose.. Maar als het model niet goed uit de ogen kijkt kan dat de foto alsnog verpesten. Moet je model even zijn of haar gedachten verzetten? Geef ze de ruimte dan ook. Bespreek eventueel de volgende onderwerpen, favoriete vakantieland, of het praten over hun idolen.
Vraag het model om af en toe van de camera weg te kijken. Als ze weer in de camera kijkt, doet ze dat met een frisse blik!

Koester de stille momenten tussendoor. Sommige geweldige portretten worden geschoten op het moment dat iemand zijn aandacht even verzwakt. Dit levert pure beelden op.

Bekijk deze prachtige foto van een model van Ria de Boer Leistra in onze gallery.

afbeelding van Tieme Snijders

Tieme Snijders | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Tieme