Weekopdracht

Tips voor grafische fotografie

Remco Stunnenberg 342 0
Heb jij onze nieuwe weekopdracht al gezien? Deze week vragen we je om jouw meest toffe grafische foto's in te sturen! Verras ons? Foto's insturen kan tot en met aanstaande vrijdag. Hierbij geven we je wat tips voor het maken van dit soort beelden.

Wil jij op fotografiegebied je grens verleggen? Dat kan bijvoorbeeld door af te stappen van registrerende fotografie en in plaats daarvan te kiezen voor een meer creatieve, grafische benadering.

Lees hier hoe je meedoet aan onze nieuwe weekopdracht: Doe mee met de nieuwe weekopdracht 'Grafische fotografie'

Grafische fotografie: Benadrukken van lijnen, vlakken en patronen

Een mogelijkheid om te komen tot een meer creatieve benadering is het benadrukken van lijnen, vlakken en patronen. Op die manier ontstaat een meer grafisch werk waarbij compositie, vlakverdeling en lijnenspel op de voorgrond staan.

Grafische fotografie: Lucht en water vormen een perfecte achtergrond

Voor het maken van dat soort beelden zijn onderwerpen die sterk contrasteren met de achtergrond het meest ideaal. De achtergrond moet liefst geen storende elementen bevatten. Lucht en water vormen dan ook een perfecte achtergrond voor wie dit soort beelden wil maken. Tegenlicht vergroot het contrast en versterkt de grafische werking.

Grafische fotografie: Compositie erg belangrijk

De compositie is bij deze techniek erg belangrijk, kleine wijzigingen in het camerastandpunt kunnen het resultaat enorm beïnvloeden. Hard licht is voor het maken van dit soort foto’s zelden een probleem. Het kan zelfs een voordeel zijn.

Grafische fotografie: Nabewerking

Nabewerken is eigenlijk altijd nodig. Hierbij draait het met name om het verhogen van het contrast en het verminderen van kleur of eventueel omzetten naar zwart-wit. Storende elementen kun je verwijderen om een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken.

Grafische fotografie: Last but not least

Last but not least, voor het maken van dit soort beelden, heb je geen mooi licht nodig. Juist grauwe, grijze dagen of, zoals al aangehaald, hard tegenlicht lenen zich prima voor het maken van meer grafisch-achtige beelden.

Beelden © Remco Stunnenberg

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco