Tim Hetherington - Infidel

Tim Hetherington - Infidel

Redactie DIGIFO... 6513 0
Infidel is de eerste tentoonstelling van Tim Hetherington (1970-2011, UK) in Nederland. Foam presenteert verschillende foto's en video's uit de series Sleeping Soldiers, Infidel¸en Diary. De tentoonstelling loopt van 19 juli t/m 7 september 2013.

Tim Hetherington kwam op 20 april 2011 op tragische wijze om het leven tijdens zijn werk in Libië. Postuum werden zijn beelden onderdeel van het Magnum Photo Archive. Zijn jaar in Afghanistan werd de basis voor de documentaire Restrepo, die hij regisseerde samen met Sebastian Junger.

De film kreeg de Grand Jury Prize toegewezen op het Sundance Film Festival in 2010 en werd in 2011 genomineerd voor een Academy Award voor Best Documentary Feature.

In zijn werk focust Tim Hetherington op de oorlogservaring vanuit het perspectief van het individu. Gebruikmakend van foto's, schrijfwerk en films, toont Hetherington ons nieuwe inzichten in menselijk leed als gevolg van oorlog. Niet alleen vanuit het perspectief van eenvoudige soldaten, maar ook vanuit onschuldige burgers die betrokken worden bij het conflict.

Tim Hetherington
Untitled, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008 © Tim Hetherington, Courtesy Yossi Milo Gallery, New York

Infidel

De tentoonstelling Infidel bestaat uit grote afdrukken van de Korengal Valley in Afghanistan en tonen zowel de regio, als ook intieme portretten van de Amerikaanse troepen die daar gestationeerd zijn. De foto's zijn gemaakt tussen 2007 en 2008. In deze periode is het Hetherington gelukt ongelofelijk dichtbij de soldaten te komen.

Zelf zegt Hetherington over de foto's uit Infidel: 'Alles draait om de mannen. Ik wilde niet net doen alsof dit [...] draaide om de oorlog in Afghanistan. Het was een bewuste keuze. [Het] is een reactie op de ervaring van de soldaat. Het is broederschap. De volgorde in de beelden is bedoeld om je ten eerste kennis te laten maken met de Korengal Valley, en vervolgens om de mannen op hun meest intieme manier te zien... Om ze te leren kennen en te ervaren hoe ze leefden. Dan zie je ze in de strijd, in traditionele gevechtsbeelden. Ten slotte zie je ze als jonge mannen, slapend.'

Tim Hetherington
Nevalla, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008 © Tim Hetherington, Courtesy Yossi Milo Gallery, New York

Sleeping soldiers

Naast de prints uit Infidel, presenteert Foam Hetheringtons film Sleeping Soldiers (2009). In deze film worden we geconfronteerd met intieme en tedere portretten van slapende soldaten die gestationeerd zijn in een oorlogsgebied. Het toont een nieuw en nog niet eerder beschreven aspect van moderne oorlogsvoering.

Door deze film wordt duidelijk hoe jong en kwetsbaar deze soldaten eigenlijk zijn. Direct wordt duidelijk hoe dichtbij de fotograaf werkelijk kwam bij de soldaten van de 173ste Airborne divisie. Ook onderzoekt de tentoonstelling Hetheringtons eigen gedachten en gevoelens over zijn werk in Diary, een korte film van eigen materiaal geschoten gedurende zijn carrière.

De fotograaf beschreef Diary uit 2010 als 'een zeer persoonlijke en experimentele film die de subjectieve ervaring van mijn werk uitdrukt, gemaakt als poging om mezelf terug te vinden na tien jaar verslaglegging. Het is een caleidoscoop van beelden die onze westerse werkelijkheid verbindt aan de schijnbaar vergelegen werelden die we in de media zien.'

Tim Hetherington
Untitled, Korengal Valley, Kunar Province, Afghanistan, 2008 © Tim Hetherington, Courtesy Yossi Milo Gallery, New York

Over de fotograaf

Tim Hetherington (1970) werd geboren in Liverpool en studeerde aan Oxford University en  Cardiff University. Hetherington ontving verschillende prijzen, waaronder een beurs van de Hasselblad Foundation (2002), in 2007 de World Press Photo of the Year, vervolgens in 2008 de Rory Peck Award for Features, de Alfred I. DuPont Award in 2009, en de Leadership in Entertainment Award van Irak en Afghanistan veteranen uit Amerika voor zijn werk over de film Restrepo (2011).

De tentoonstelling Infidel van Tim Hetherington is te zien van 19 juli - 7 september 2013 in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 - 21.00 uur. Entree: € 8,75

Bron: persbericht

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie