DIGIFOTO Pro Awards

Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD

Redactie DIGIFOTO Pro 1148
Een 17-35mm objectief vervangt zowel een standaardzoom als een groothoekzoom. Met een dergelijk objectief bespaar je dus zowel geld als gewicht. Met de full frame Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD beschik je bovendien ook over variabele lichtsterkte. Wij waren benieuwd of dit objectief goed genoeg is om de strijd aan te gaan met de kortere groothoekzooms?

De eerste kennismaking met de Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD is bijzonder plezierig. Ondanks het groothoekbereik en de lichtsterkte is het objectief compact en licht. Zowel uiterlijk als mechanisch merk je aan het objectief niet dat het een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld dat andere Full-Frame objectief van Tamron, de Tamron SP 15-30mm f/2.8 VC USD G2. Wat de opbouw betreft heeft Tamron ook niet beknibbeld. Zo telt dit objectief liefst vijftien elementen in tien groepen, waarvan twee asferisch en vier met extra lage kleurbreking. Verder is de 17-35mm f/2.8-4 Di OSD spatwaterbestendig en is er een fluorine-coating aangebracht om het voorste element te beschermen tegen vuil en water. Tamron heeft naar eigen zeggen veel werk van de antireflectie-coating gemaakt. Omdat veel fotografen tegenwoordig ook korte films maken van dat wat ze fotograferen, heeft Tamron ook een nieuwe OSD scherpstelmotor ontwikkeld voor in de 17-35mm zoom. OSD staat hier voor “Optimized Silent Drive”. In de praktijk betekent dit dat de scherpstelmotor stiller en sneller is dan een standaard AF-motor.

Bereik

Het bereik is natuurlijk deels een kwestie van smaak, maar er valt wel veel voor te zeggen. Van het bereik van 14-, 15- en 16mm maak je in het veld vaak minder gebruik dan van 17- tot en met 35mm. Ten slotte heeft vrijwel iedereen een standaardobjectief, dus heb je naast deze zoom alleen nog telezoom nodig. Dat scheelt veel gewicht in vergelijking met het traditionele trio van groothoekzoom, standaardzoom en telezoom. De Tamron is leverbaar met een Nikon F of Canon EF-vatting. De Tamron 17-35mm F/2.8-4.0 Di OSD heeft een extra lenselement met lage kleurschifting. Dit is aangebracht om de chromatische aberratie te bestrijden. Om het contrast te verhogen en overstraling en reflecties te voorkomen, zijn enkele elementen aan elkaar gekit. Tamron zegt veel tijd te hebben besteed aan de analyse van de reflecties en overstraling en naast de constructiewijzigingen is er ook een nieuwe coating toegepast, BBAR (Broad-Band Anti-Reflection) Coating. Die afkorting klinkt misschien merkwaardig maar aan de werking van de coating doet dat niets af.

De MTF’s (Modulation Transfer Function) van Tamron doen vermoeden dat die inspanningen succes hebben gehad: bij volle openingen biedt het objectief een hoog contrast over het gehele beeldveld en de scherpte is volgens de MTF uitstekend over het gehele Full-Frame en APS-C-gebied en nog steeds goed tot in de hoeken. Ook zien we geen verschil tussen sagittale en meridionale structuren. Maar goed, door de fabrikant geproduceerde MTF’s zijn – behalve bij Leica en Zeiss – niet gemaakt op basis van in serie geproduceerde objectieven. Deze waarden geven alleen een indicatie van de theoretisch best haalbare kwaliteit.

LAB

In het lab doet de Tamron het goed tot zelfs heel erg goed. Bij 35- en 28mm zijn de prestaties iets minder goed dan de MTF’s willen doen geloven. In de meeste gevallen kun je de zon zonder problemen in beeld nemen. Er zijn vrijwel geen kleurfouten te herkennen en ook coma is goed onderdrukt. De bokeh is prima, al zul je daar bij een groothoekzoom niet veel van merken. Verder werkt ook de coating prima. De kwaliteit van dit Full-Frame Tamron objectief zorgt voor een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Prettig is dat het objectief het beste werkt op de kortste brandpuntafstand. Dat komt uiteraard ook doordat het objectief dan het meest lichtsterk is; diafragmeren heeft dus meer effect voordat de diffractie (bij f/11) inzet. Een goede keus van Tamron, want je koopt het objectief waarschijnlijk vooral vanwege de kortere brandpunstafstanden. De kans is groot dat je al beschikt over andere objectieven in het bereik van 35- tot en met 28mm. Op die brandpuntafstanden is het contrast weliswaar goed, maar de scherpte wordt in de hoeken net iets minder goed dan bij 24- en zeker bij 17mm. Daar haalt het objectief prestaties die absoluut niet onderdoen voor duurdere objectieven in dit bereik.

Conclusie

Voor fotografen die gewicht willen besparen en extra ruimte in hun tas willen vrijmaken, is de Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD een aantrekkelijke optie. De kwaliteit is prima. De lichtsterkte is in het korte groothoekbereik vrijwel gelijk aan die van de professionele Full-Frame groothoekzooms (f/2,8-f/3,2). Kortom, een zeer betaalbaar en breed inzetbaar objectief met grootse prestaties.

Getest in DIGIFOTO Pro 5.2018

Beeldkwaliteit 8
Bediening 8        
Behuizing 8        
Prijs / kwaliteit 8

Specificaties Tamron 17-35mm f/2.8-4 Di OSD

  • Adviesprijs € 724,-
  • Brandpuntafstand 17-35 mm       
  • Aantal diafragmabladen 7 (afgerond)
  • Maximaal diafragma f/4 (bij 35mm), f/2.8 (bij 17mm)
  • Lengte   90/92,5 mm (Nikon/Canon)
  • Breedte 83,6 mm
  • Gewicht 460 g
  • Opbouw (elementen/groepen) 15/10
  • Kortste scherpstelafstand 0,28 m
  • Lensvatting Canon EF en Nikon F
  • Info www.tamron.eu
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie