Super tele voor amateurprijs

Super tele voor amateurprijs

Redactie DIGIFOTO Pro 1952

Lange telezooms voor een relatief lage prijs zijn populair. Bij Nikon ontbrak zo’n objectief in de Z-vatting, maar er zijn al wel heel wat uitstekende en handige andere Nikon-objectieven in dit bereik. Zou de zoom daartegen opgewassen zijn en neemt hij de nadelen van de vorige versie weg?

Tekst en foto’s: Dré de Man

Camera: Nikon Zf

ISO 220

Diafragma f/5,6

Sluitertijd 1/125 s

Objectief Nikkor Z 180-600mm f6.3

De trend van relatief goedkope telezooms werd gestart door Tamron in 2013. Sigma volgde wel héél snel en in 2015  volgde Nikon met de AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6 VR voor de F-vatting. Dat objectief was optisch duidelijk beter en omdat het moest concurreren met de andere twee vrij laaggeprijsde objectieven was het misschien te goed voor de prijs, zeker voor APS-C/DX. Toch had het een paar zwakke punten. Niet dat het niet degelijk was, maar in het gebruik minder handig: het was zo dik dat alleen iemand met zeer grote handen er gemakkelijk mee kon zoomen en dan nog maakte de lange en vrij zware zoombeweging snel zoomen moeilijk. De scherpstelling was niet langzaam, maar vergeleken met de vaste brandpunten (en zeker de nieuwere uit de Z-serie) was hij toch een stuk minder snel. Daar kwam nog bij dat de zoom (net als de Tamron en Sigma) geen interne zoom was; het objectief werd langer tijdens het zoomen, wat ook de balans verstoorde. Zou het een flinke tik krijgen, dan zou je bovendien een dure reparatie onder ogen moeten zien, aan de objectieftubus. Dat is weliswaar bij Tamron en Sigma ook zo, maar bij de vaste brandpunten én bij de Nikkor Z 100-400mm heb je dat probleem niet. 

Toen de eerste gegevens opdoken was al snel duidelijk dat Nikon zijn best deed om het oude objectief te overtreffen. Het bereik was uitgebreid tot 600mm, maar het was toch ca. anderhalf ons lichter. Het aantal elementen was duidelijk toegenomen. Het buitenste lenselement was fluor-gecoat, waardoor regendruppels, vet en stof eraf zouden glijden. Heel handig: bij 180mm kun je maar liefst tot op 1,3 m scherpstellen. De lichtsterkste is voor objectieven uit de Z-serie vrij gebruikelijk: van f/5,6 tot f/6,3, vrijwel hetzelfde als bij de vorige versie. 

Maar het bleek óók een interne zoom (ongebruikelijk want duur) die een telefactor van twee had, die dus nauwelijks dertig centimeter lang was. En als je goed keek naar de foto’s, dan zag je dat het objectief op zich niet dunner was, maar wel op de plaats van de zoomring. Het leek er dus op dat het een stuk handiger was dan de voorganger. 

Toen ik het objectief uit de doos haalde, was ik meteen aangenaam verrast: het leek lichter en veel handzamer dan je zou verwachten op basis van de gegevens. Toen ik aan de zoomring draaide was ik pas echt verbaasd: de zoombeweging ging licht en vooral snel. Kennelijk was er maar een kleine lensgroep die bewoog tijdens het zoomen. Ook het evenwicht van het objectief bleef prima tijdens het zoomen – iets wat trouwens bij de 100-400 ook al zagen. 

Bij het fotograferen werd de indruk nog gunstiger. Ook bij 600mm leverde het objectief bij volle opening zeer scherpe plaatjes op. Ook de stabilisatie was uitstekend. De scherpte dichtbij bleek ook prima in orde, dus het was in vele opzichten een voorbeeldig objectief.

Camera: Nikon Zf

ISO 360

Diafragma f/6,3

Sluitertijd 1/250 s

Objectief Nikkor Z 180-600mm f6.3

Bouw

Vergeleken met de voorganger is de bouw gecompliceerder geworden, in plaats van 19 elementen in 12 groepen waarvan drie ED-elementen, heeft de 180-600mm 25 elementen in 17 groepen. Het aantal ED-element is zelfs verdubbeld en in de laatste (tele-)groep is er nog een asferisch element bijgekomen. De voorste lensgroep is wat uit elkaar getrokken, waardoor het tweede en de volgende elementen kleiner konden worden. Daardoor wordt het objectief vanaf de voorkant snel smaller en dat maakt het ook mogelijk de zoomring smaller te maken. Bovendien staat deze niet meer vooraan, maar meer in het midden van het objectief wat het zoomen ook vergemakkelijkt. 

LAB

Contrast en kleurweergave zijn erg belangrijk bij lange teleobjectieven. Die moeten aan de ene kant vaak contrastverlagende atmosferische omstandigheden trotseren en hebben aan de andere kant snel last van hogere orde chromatische aberratie. Dit objectief – net als alle lange teleobjectieven van Nikon – scoorde op beide punten uitstekend. Uitstekende scherpte en contrast over het gehele bereik en alleen bij volle opening in de uiterste hoeken bij 600mm iets minder – waarvan je in de praktijk trouwens nauwelijks iets merkte. Het bokeh is ook goed, al kan het op de voorgrond niet helemaal tippen aan dat van de duurdere Nikon-objectieven. 

In vergelijking

Lange telezooms zijn niet voor niets populair: ze bieden flexibiliteit en veel waarde voor hun geld. Dit objectief vormt geen uitzondering op de regel. De voorganger bood al veel waarde voor het geld, maar dit objectief in veel sterkere mate. Het doet veel plezier om ermee te fotograferen en de resultaten zijn uitstekend. Door de handzaamheid, het gemak van zoomen, het bereik en de snelheid en de goede stabilisatie zul je er bovendien veel succesvolle opnamen mee maken. In vergelijking met zijn voorganger is het veel aantrekkelijker geworden. Vergelijk je het met andere objectieven, dan gaat het vooral om de specificaties, niet om de kwaliteit. In vergelijking met de 100-400m bijvoorbeeld, mis je de kortste brandpuntsafstanden, maar daarvoor krijg je er aan de andere kant weer 200 mm bij. In vergelijking met vast brandpuntsafstanden mis je vooral lichtsterkte, maar er is uiteraard weer winst op het gebied van de flexibiliteit én de prijs. 

Conclusie

De 180-600 is in alle opzichten uitstekend, zowel qua bouw, scherpstelsnelheid als optisch. Dan heeft het objectief ook nog een vrij lage prijs. Natuurlijk zijn er alternatieven, maar die moet je dan zoeken bij (veel) duurdere objectieven van Nikon, zoals de Nikkor Z 400mm f/4.5 S (in combinatie met een 1,4x converter). Maar dat dit objectief kan concurreren met vaak veel duurdere objectieven van hetzelfde merk, geeft al aan hoe goed het is.

Platina

Beeldkwaliteit: 9

Bediening: 9,5

Behuizing: 8,5

Prijs/kwaliteit: 9

Snelheid: 8

Specificaties

Adviesprijs: 1.999,-

Info: www.nikon.nl

Camera: Nikon Zf

ISO 6400

Diafragma f/6,3

Sluitertijd 1/125 s

Objectief Nikkor Z 180-600mm f6.3 

 

Dit is een artikel uit DIGIFOTO Pro 6.2023. Lees hem nu digitaal: DIGIFOTO Pro 6.2023

afbeelding van Kasper Knoester

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie