Sterk reflecterende oppervlakken fotograferen

Amy Schutte 315 0
Sterk reflecterende oppervlakken zijn niet eenvoudig om op de gevoelige plaat te zetten, want voor je het weet zie je jezelf, je camera of het statief terug in de foto. Hoe houd je die reflectie buiten?

Polarisatiefilter werkt niet

Metaal heeft de lastige eigenschap dat polarisatiefilters niet werken, omdat al het licht eenvoudigweg wordt teruggekaatst en daardoor niet te polariseren is. Immers, een polafilter werkt maar één kant op. Kijk maar.

 

 

Opstelling

Het gaat allemaal om je opstelling ten opzichte van het licht. Een reflecterend (metalen) oppervlak functioneert als een spiegel en kaatst al het licht terug. Daarom moet je ervoor zorgen dat het licht nooit vanuit dezelfde richting als de camera komt. Dan kaatst het licht terug, wat voor overbelichte hooglichten zorgt. En daar wordt niemand blij van. Als je dus een flitser gebruikt, zul je die moeten bouncen of externe flitsers gebruiken.

Licht is - gelukkig - heel voorspelbaar. De richting waarin het gereflecteerd zal worden in een spiegel (en dus metaal) is dat ook. De invalshoek van het licht is gelijk aan de hoek waarin het gereflecteerd wordt. Licht recht van voren kaatst recht terug, etc.

Belichting van achter

De truc is om een grote lichtbron te gebruiken en deze in dezelfde hoek tegenovergesteld aan de camera te positioneren. Achter het onderwerp als het ware. Dit kun je gemakkelijk doen door een licht (bijvoorbeeld een flitser) op een wit bord (papier of karton) te reflecteren, als het ware ‘tegenover’ de camera in dezelfde hoek. Nu heb je een grote, diffuse lichtbron die vanuit de juiste kant komt. Door de hoek van je onderwerp, de afstand tot de ‘softbox’ en het witte bord wat te kantelen, kun je aanpassingen maken aan het licht, tot je tevreden bent.

Witte doeken

Door je bewust te zijn van de hoek van het licht en dus de reflectie, kun je ook je camerastandpunt aanpassen. Sommige fotografen ‘verstoppen’ hun camera met witte vlagge of witte fotoboxen. Eventuele overgebleven reflectie kun je dan wegwerken met de kloonstempel.

Hacks

Er zijn andere manieren die je kunt toepassen, al zijn die hoogstwaarschijnlijk niet geschikt bij productfotografie. Sommige mensen zweren bij het inspuiten van glimmende delen met haarlak, om de reflectie sterk te reduceren. Ook vaseline wordt hiervoor ingezet. Of het voor jou werkt is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het oppervlak en het doel van de foto’s.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy