Sportfotograaf Samo Vidic vertelt over fotograferen van topsporters met een beperking, onder wie paralympisch zwemmer Darko Duric

Redactie 2362 0
Samo Vidic, professioneel sportfotograaf en Canon-ambassadeur, fotografeert 's werelds beste sporters voor toonaangevende merken en publicaties. Met zijn nieuwste project wilde Samo de aandacht vestigen op een groep sporthelden die soms vergeten wordt: sporters met een beperking, die ondanks hun handicap, geweldige resultaten behalen in de sport die zij zo graag beoefenen.

Defying the Odds: indrukwekkende actieportretten van Canon-ambassadeur Samo Vidic'In de media zie je maar weinig sporters met een beperking ten opzichte van sporters zonder beperking,'zegt Samo. 'Ik wilde verschillende sporthelden in beeld brengen, ze in de spotlights zetten en hun vaak geweldige levensverhaal vertellen.'

© Samo Vidic, Canon Ambassador

Met dit project wilde hij het talent van de sporters vastleggen en de enorme obstakels die ze hebben moeten overwinnen.

© Samo Vidic, Canon Ambassador

Voor de shoots gebruikte hij twee camerabodies: de Canon EOS 5D Mark IV en de Canon EOS 6D Mark II. De lenzen die hij gebruikte, zijn de Canon EF 50mm f/1.2L USM, de EF 24-70mm f/2.8L II USM, de EF 16-35mm f/2.8L II USM en de EF 8-15mm f/4L USM Fisheye.

© Samo Vidic, Canon Ambassador

Dankzij de combinatie van deze bodies en lenzen kon Samo verschillende creatieve opstellingen toepassen. Hij koos voor elk shot een andere technische aanpak, van lichtsporen tot actieshots onder water.

© Samo Vidic, Canon Ambassador

Voor het realiseren van zijn creatieve visie fotografeerde Samo de sporters op twee contrasterende manieren. Hij maakte één portret, waarbij hij de nadruk legde op hun persoonlijkheid en hun fysieke uitdagingen, en één dynamische actiefoto die gericht was op hun prestaties van wereldklasse.

© Samo Vidic, Canon Ambassador

Samo's dynamische, creatieve en visueel aantrekkelijke foto's vormen een eerbetoon aan de persoonlijkheid, vaardigheden en pure vastberadenheid van een aantal zeer inspirerende mensen.

© Samo Vidic, Canon Ambassador

Casestudy: Darko fotograferen

Een van de sporters die Samo fotografeerde, was de Sloveense zwemmer Darko Duric. Hoewel hij zonder benen en met maar één arm werd geboren, is hij paralympisch sporter, tweevoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder op de 50 meter vlinderslag in de S4-klasse geworden. Bij het maken van Darko's portret en actiefoto, wilde Samo zijn verhaal in één keer overbrengen. 'Darko heeft één arm, maar in het water lijkt het alsof hij vleugels heeft. Dat wilde ik op beeld vastleggen,' zegt hij.

© Samo Vidic, Canon Ambassador

De sportshoot vond plaats in een zwembad in Ljubljana, Slovenië. Terwijl Darko op een duikplank klaarstond voor de foto, liet Samo twee assistenten van links en rechts een emmer water naar hem gooien, waardoor het water zo viel dat het leek alsof hij vleugels had. Samo bevroor het beeld van het bewegende water met zijn studioflitsers, waarbij de hoofdflitser drie meter voor de zwemmer stond en een backlight vijf meter boven hem.

Voor de actiefoto plaatste Samo twee studioflitsers naast het zwembad, waardoor de sporter van bovenaf werd belicht. Een derde flitser belichtte Darko vanuit een patrijspoort in het zwembad, onder het wateroppervlak. De fotograaf ging vervolgens in een duikpak onder water om een foto te maken van Darko in actie. De EOS 5D Mark IV met Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM-groothoeklens communiceerde met de flitsers via kabels die met een zender naast het zwembad waren verbonden.

Samo gebruikte de AI Servo-instelling van de camera om haarscherpe beelden te schieten. Daarnaast gebruikte hij de snelle continu-opnamemodus van de EOS 5D Mark IV om 6,5 frames per seconde te behalen. 'Als je een zwemmer met twee armen fotografeert, heb je meer kansen op een goed shot. Omdat Darko maar één arm heeft, moest ik er alles aan doen om hem in een indrukwekkende positie vast te leggen met zijn rechterarm naar voren en zijn gezicht in beeld,' vertelt hij.

© Samo Vidic, Canon Ambassador

'Dit was de eerste keer dat ik de Canon EOS 5D Mark IV onder water gebruikte. Alles werkte perfect. De autofocus werkte goed en, belangrijker nog, alle foto's waren scherp.'

Wil je de video's bekijken en meer lezen over hoe Samo Vidic de camera-effecten creëerde in zijn serie 'Defying the Odds'? Kijk hier.

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie