In welke modellen zullen we ze zien?

Sony toont eigenschappen van 6 nieuwe sensors

Siem van Woerkom 714 0
Sony zit niet stil tijdens de release van de Sony a7R IV en zet details online over maar liefst 6 nieuwe sensors die we binnenkort in camera body's en smartphones zullen zien.

Nieuwe sensors

Sony heeft de specificaties voor zes nieuwe full-frame sensoren gepubliceerd, waaronder een 15MP-sensor die gebruik maakt van Sony's Quad Bayer-ontwerp dat in enkele van zijn smartphone-beeldsensoren wordt gevonden. Zoals altijd zijn dit basisspecifieke documenten gericht op potentiële kopers van de chips, wat suggereert dat al deze technologieën beschikbaar zijn voor klanten buiten Sony.

Zo is daar als eerste de IMX521CQR: een nieuwe 15MP Quad Bayer-sensor. Deze sensor lijkt een variant van de 61MP-sensor in de a7R IV te zijn, maar met de toevoeging van het Quad Bayer-kleurenfilterpatroon van Sony. Wat interessant is aan deze specifieke sensor is dat Sony het een 15MP-sensor noemt in plaats van 61MP; een heel andere benadering van zijn marketing rond de IMX586-smartphonesensor, die ze ondanks zijn 12MP-output een 48MP Quad Bayer-sensor noemen. Dit is ook niet de eerste Quad Bayer-sensor buiten smartphones die Sony heeft ontwikkeld. De IMX299CJK-sensor is min of meer een Quad Bayer-versie van de sensor in de Panasonic GH5S.

Overige modellen

Een andere interessante chip is de IMX311AQK (48,97MP). Het is een CMOS-chip die een pixelarray van 45 graden gebruikt. Er worden niet veel details gegeven, maar het lijkt veel op een idee waarmee Fujifilm twintig jaar geleden flirtte met zijn originele Super CCD-technologie.

Zoals we het begrijpen, is de logica dat het Bayer-patroon erg goed is in het vastleggen van horizontale en verticale details, maar veel minder goed in diagonale patronen, dus roterend geeft het een betere diagonale resolutie dat beter is in het vastleggen van natuurlijke onderwerpen. Of, zoals de marketing van Fujifilm ooit zei: 'past beter bij de verdeling van ruimtelijke frequenties van beeldgegevens in de natuur en eigenaardigheden die inherent zijn aan het menselijk gezichtsvermogen.'

Ten Slotte

Sony heeft het daarnaast nog over enkele andere sensors, namelijk de IMX554DQC - een 30.65MP-chip die meer dan 36 frames per seconde kan lezen - en de IMX313AQK (48.96) MP), die kan schieten met maximaal 10 fps in 16-bits modus en 21 fps met 14-bits uitlezing.

IMX409BQJ is een back-lit 55,16MP-sensor, met 13,2 fps voor stilstaande beelden of 21,5 fps in 12-bits modus, zonder een gestapeld ontwerp. Over het algemeen lijkt dit de meest conventionele sensor van het stel te zijn.

Als laatste is daar de IMX410CQX, een 24MP BSI-sensor (back-lit) die erg lijkt op de sensoren die we al hebben gezien in de Sony A7 III, Panasonic Lumix DC-S1, Nikon Z6 en Sigma fp-camera's.

We zijn zeer benieuwd wat we dit jaar nog allemaal van Sony mogen gaan verwachten!

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem