Sony kondigt lichtsterke FE 50mm f/1.2 GM aan

Christel de Wolff 1077 0
Het zestigste E-mount objectief van Sony is een heel bijzondere. Het 50mm objectief voor full frame is niet alleen enorm lichtsterk, maar is ook verbazingwekkend compact én heeft natuurlijk het welbekende G Master-bokeh.
Sony heeft een nieuwe fullframe E-mount objectief aangekondigd: de FE 50mm f/1.2 GM  Deze is de nieuwste toevoeging aan de veelgeprezen G Master full-frame lenzenreeks. Het maximale f/1.2-diafragma van dit objectief biedt een indrukwekkende scherptediepte met een uitstekende lichtinval. Dit garandeert kortere sluitertijden en lagere ISO-waarden ook bij weinig licht. En natuurlijk mogelijkheden voor prachtig bokeh.Foto door Sandra Aberg

Sony FE 50mm f/1.2 GM

De Sony FE 50mm f/1.2 GM is voorzien van drie XA (extreem asferische) elementen. Deze garanderen een hoge resolutie over het gehele beeld zelfs bij een constant f/1.2-diafragma. Bij dit nieuwe objectief is Nano AR Coating II gebruikt. Deze kan gelijkmatiger worden toegepast op grote lenselementen of sterk gebogen elementoppervlakken. De coating onderdrukt interne reflecties en minimaliseert flare en ghosting. En ondanks de brede kijkhoek van de lens behoudt de Nano AR Coating II over het hele beeld een hoge helderheid en contrast, zelfs bij lastige lichtomstandigheden.

De compacte afmetingen en het lichtgewicht ontwerp van deze prime lens biedt comfort voor verschillende type fotograferen. Het objectief is precies even groot (ofwel klein) als de eerder uitgebrachtte ZEISS f/1.4, maar dan dus een halve stop lichtsterker! Dankzij een maximaal diafragma van f/1.2, de stille autofocus en krachtige trackingprestaties is dit een uitstekende keuze voor zowel foto's als video.

Krachtige AF en tracking bij volle opening

Dit nieuwe objectief kan objecten scherp in beeld houden, zelfs bij een geringe scherptediepte. Dit dankzij een snelle, nauwkeurige en stille AF en tracking dankzij de vier XD (extreem dynamische) lineaire motoren die een hoge aandrijfefficiëntie bieden. Voor nauwkeurige scherpstelling met Eye-AF voor mens en dier, kan de fotograaf zich met het FE 50mm f/1.2 GM focussen op de compositie dankzij de uitstekende respons met minimale vertraging en weinig trillingen. Bovendien zorgt het zwevende scherpstelmechanisme van het objectief, aangestuurd door het speciale aandrijvingsalgoritme, voor een hoge resolutie over het gehele scherpstelbereik, met een minimale scherpstelafstand van circa. 0,40m.

Prijs en beschikbaarheid

De FE 50mm F1.2 GM is vanaf april beschikbaar in de Benelux voor € 2300.

Info: sony.nl

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel