Sony FE 24mm f/1.4 G Master onthuld!

Raf Olaerts 779 0
Op maandag 17 september vloog ik naar het prachtige Sicilië met Sony om de onthulling van de Sony FE 24mm f/1.4 G Master bij te wonen. Sommige opdrachten zijn leuker dan andere… Deze opdracht was ronduit een geschenk.

De Sony FE 24mm f/1.4 G Master is een feit! 

Er gingen heel wat geruchten over wat er bij Sony stond te trappelen aan de poorten om losgelaten te worden en een groot deel van die geruchten waren correct. De FE 24mm f/1.4 G Master is een feit! Een gemist wapen in het lenzen arsenaal van Sony wordt bij deze ingevuld.

Bekijk beelden gemaakt met het nieuwe Sony objectief! Eerste beelden met Sony FE 24mm f/1.4 G Master

Hands-on met Sony FE 24mm f/1.4 G Master

Dinsdag, heel vroeg in de ochtend kwamen we met de verzamelde, fotografie gerelateerde pers samen in de lobby van het hotel. Om vandaar uit naar de haven van Giardini Naxos gebracht te worden. Maar niet voor dat elk van ons een A7R mark III met de nieuwe Sony FE 24mm f/1.4 G Master in de handen werd geduwd. Vanuit de haven zouden we een goed zicht hebben op de vulkaan de Etna maar door wat bewolking, die de zonsopgang verborg kwam het licht op de vulkaan niet tot zijn recht. Vooruitziend als men is bij Sony hadden ze een model voorzien in de haven. Dat en het fantastisch uitzicht over de Middellandse Zee maakte het zeker de moeite waard om er te fotograferen. De Sony FE 24mm F/1.4 G Master laat veel licht binnen met zijn diafragma opening van f/1.4 wat hier wel erg gewaardeerd werd. Dat gecombineerd met het ISO bereik van de A7RIII zorgde ervoor dat we zelfs voor zonsopgang geen statief nodig hadden om scherpe foto’s te maken.

Na een uurtje en half fotograferen in de haven en aan het rotsen strand reden we naar het hoger gelegen, pittoreske dorpje Castelmola. En alsof dit prachtige, authentieke dorpje niet genoeg was had Sony opnieuw een model voorzien. Deze keer in bruidskleding. 

Op pad met de Sony FE 24mm f/1.4 G Master

Van daaruit gingen we terug naar de kust voor de laatste shoot. We wandelde het strand op tot aan het water. Daar werd ons gevraagd onze schoenen uit te trekken zodat we vanuit het verfrissende water aan boord konden gaan van één van de drie boten die klaar lagen om ons mee te nemen langs de kustlijn van Giardini Naxos. Ook hier waren onze modellen weer aanwezig en konden we naar hartelust fotograferen met de A7RIII en de laatste nieuwe lens van Sony.

Een dag met een nieuwe lens is natuurlijk niet genoeg om van een review te spreken. Eerder een eerste indruk. Een “feel” krijgen van het nieuwe materiaal en even “proeven” van wat het in zijn mars heeft. En ik kan zeggen dat het heel wat is!

Specificaties Sony FE 24mm f/1.4 G Master

De hoge resolutie die zelfs op f/1.4 behouden wordt tot de randen van het beeld is mede te danken aan de 2 XA (Extreme Aspherical) elementen en 3 ED (Extra-low Dispersion) elementen. Het objectief stelt foutloos, geruisloos en zeer snel scherp dankzij de opnieuw ontworpen hoog-vermogen DDSSM (Direct Drive Super Sonic wave Motor). Zelfs op de kleinste scherptediepte is de autofocus precies. En dit alles in een pakketje dat niet meer weegt dan 445 gram! Verder zorgt het 11 bladerige, circulaire diafragma voor een prachtige bokeh.

Het  Sony FE 24mm f/1.4 G Master objectief is uiterst geschikt voor astrofotografie. Niet alleen door zijn grote diafragma opening maar ook door de XA elementen die ervoor zorgen dat de sterren als sterren worden weergegeven en niet de alom bekende “vogel” vorm (sagittal flare) vertonen wanneer je je beeld vergroot. De ED elementen zorgen er dan weer voor dat je geen last hebt van chromatische aberratie. “Flare” en “ghosting” word tegen gegaan door de Nano AR Coating.

De Sony FE 24mm f/1.4 G Master biedt weerstand tegen stof en vocht en heeft de gekende focus ring om manueel te focussen maar deze lens is ook voorzien van een diafragma ring. Dit was voor mij de eerste keer dat ik met een objectief werkte dat hiermee voorzien was… en ik moet zeggen dat ik het heel erg prettig bedienen vond. De ring kan in klikjes verzet worden van f/1.4 tot f/16. Maar met de “Aperture click switch” kan je die klikjes uitschakelen en kan het diafragma traploos bediend worden. Heel erg handig wanneer je regelmatig video opnames maakt. Uiteraard is er ook de schakelaar om te wisselen tussen auto focus en manuele focus. Als laatste is er nog een “Focus Hold Button”. Die kan je in het menu ook programmeren voor tal van andere focus functies.

Prijs en beschikbaarheid Sony FE 24mm f/1.4 G Master

Om af te sluiten kan ik nog mee geven dat het Sony FE 24mm f/1.4 G Master objectief verkrijgbaar zal zijn rond midden oktober aan een richtprijs van €1600. Ben je als Sony gebruiker op zoek naar een 24mm prime lens dan raad ik je aan je zuur verdiende centen te sparen tot half oktober want deze lens is het absoluut waard!

© beelden: Raf Olaerts

Meer info over de Sony FE 24mm f/1.4 G Master: Sony.nl

Bekijk nog meer beelden gemaakt met het nieuwe Sony objectief! Eerste beelden met Sony FE 24mm f/1.4 G Master

afbeelding van Raf Olaerts

Raf Olaerts | Redacteur

Ik fotografeer sinds het moment dat ik een camera kon tillen. Dat was in de tijd dat er nog geen sprake was van mega-pixels. Als scholier was het dan ook niet evident om aan het budget te komen voor film en al zeker niet voor het nodig materiaal voor een donkere kamer. Er op uittrekken om te gaan fotograferen zonder film was dan ook meer regel dan uitzondering. 'klik' en dan proberen het beeld zo lang mogelijk vast te houden in gedachte. Maar bij het opkomen van de digitale camera's werd dat budget probleem opgelost. Al snel groeide de hobby uit tot een passie...

Bekijk alle artikelen van Raf